середа, 27 березня 2019 16:00

Томос, жінки, вітчизняна екіпіровка - наші науковці збираються в Антарктиду по-новому

Томос, жінки, вітчизняна екіпіровка - наші науковці збираються в Антарктиду по-новому
24-та українська експедиція вирушила на полярну станцію "Академік Вернадський". Фото:Георгій Лук'янчук

24-та українська експедиція вирушила на полярну станцію у спорядженні українського виробника.

Напередодні під час церемонії проводів полярників на станцію "Академік Вернадський" міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що вперше після придбання наукової станції в Антарктиді проведуть її модернізацію та капітальний ремонт, повідомляє Голос України.

"Уже зараз українська держава вклала майже 35 мільйонів гривень у модернізацію станції. Цього ще недостатньо, ще треба працювати. Але це означає, що станція може бути привабливою також для науковців інших країн для проведення спільних досліджень", - повідомила Лілія Гриневич

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США знову відправлять астронавтів на Місяць

До складу 24-ї Української антарктичної експедиції ввійшло 12 учасників. Уперше за 20 років на станції працюватимуть 2 жінки. Учасники виконуватимуть метеорологічні спостереження за зміною клімату, які ведуться з 1947-го і продовжать низку інших безперервних досліджень.

"24-та експедиція стане першою нашою експедицією, яка повністю - від лиж до окулярів і шапок, тобто з ніг до голови - одягнена в українську продукцію", - наголосила Лілія Гриневич.

Учасники експедиції продемонстрували одяг: куртки і штани, рукавиці, балаклави, жилети, взуття, яке розробили для них вітчизняні виробники.

Крім цього, вони повезли з собою копію Томосу, який зберігатимуть на станції, де є капличка рівноапостольного князя Володимира.

Під час виборів Президента, які пройдуть 31 березня, на полярній станції "Академік Вернадський" голосуватимуть 34 людини. Станція є спецдільницею й нещодавно Центральна виборча комісія України затвердила склад комісії в особі чотирьох полярників.

Зараз ви читаєте новину «Томос, жінки, вітчизняна екіпіровка - наші науковці збираються в Антарктиду по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути