четвер, 21 липня 2016 13:55

Школярі з особливими потребами вчитимуться зі звичайними ровесниками

Школярі з особливими потребами вчитимуться зі звичайними ровесниками
likuvan.in.ua

Нового навчального року 11 шкіл Запорізької області візьмуть участь у практичному пілотному науково-педагогічному експерименті із розвитку інклюзивного освітнього середовища.

Всеукраїнський науково-педагогічний експеримент "Розвиток інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області" проводитимуть у 3 етапи з липня 2016-го до червня 2019 року, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

2016-2017 навчального року школи приймуть до першого класу десятки дітей з особливими освітніми потребами, які будуть навчатися спільно із своїми однолітками.

Проект також передбачає створення індивідуальних програм розвитку дітей, адаптованих навчальних планів, спільне викладання, тренінговий супровід, співпрацю з батьками тощо. Після завершення третього етапу експерименту планується поширити його результати у всіх регіонах України.

"Цей пілотний проект дуже важливий не тільки для Запорізької області, але й для країни в цілому, адже після його завершення ми зможемо застосувати отриманий досвід у будь-якій області України. Важливо, що буде відпрацьовано питання формування баз даних про дітей з особливими освітніми потребами, апробовано прозорий механізм фінансування за принципом "гроші ходять за дитиною", а також ефективні моделі партнерства між інклюзивними та спеціальними навчальними закладами", – каже міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чи потрібні в Хмельницькому російськомовні класи" - Андрій Попик

Експеримент має на меті покращити гуманістичні, практично-дидактичні і науково-пізнавальні результати. Окрім того, він сприятиме підвищенню доступності освіти в Україні.

"Починаючи роботу над програмою впровадження інклюзійної освіти в Україні ми зрозуміли, що попри велику кількість змін у законодавчих та нормативно-правових актах щодо розвитку інклюзивної освіти в Україні, її практичне впровадження на сьогодні знаходиться на низькому рівні. Тому основною метою цього експерименту є напрацювання конкретних відпрацьованих інструкцій, завдяки яким кожен директор та педагогічний колектив загальноосвітніх навчальних закладів матимуть чіткий план дій по створенню умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами. Ми всі зацікавлені у доступній, безпечній та привітній школі для наших дітей, яка допомагатиме дітям розвиватися, набувати дійсно корисного соціального досвіду і пізнавати світ", – каже голова Благодійного фонду Порошенка Марина Порошенко.

Нагадаємо, до 1 вересня 2016 року у всіх школах та дитячих садочках Київської області встановлять "тривожні кнопки" Державної служби охорони.

Зараз ви читаєте новину «Школярі з особливими потребами вчитимуться зі звичайними ровесниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі