Ексклюзиви
четвер, 30 березня 2017 22:57

Про що йдеться у 5 найсміливіших концепціях Зигмунда Фройда

30 березня 1896-го світ вперше почув про психоаналіз. У французькому журналі "Revue Neurologique" з'явилася стаття "Спадковість і етіологія неврозів". Її автор - віденський психіатр Зигмунд Фройд.

"Невротичні феномени нашої культури є своєрідною розвиненою формою звичаїв первісних людей, так як мають під собою одні причини і джерела", - йшлося у матеріалі. Після такого припущення теорія стала популярною серед інших психоаналітиків.

Gazeta.ua зібрала 5 фройдівських концепцій

1. Концепція особистості

Фройд створив модель особистості людини. Вона виділяє три рівні свідомості: "Я" - свідомість, "Воно" - уроджені інстинкти, "Над-Я" - совість. Фройд вважав, що саме ці приховані зв'язки поєднують один напрямок душевного життя з іншим.

2. Типологія характеру

Фройд виділяє 4 типи характеру.

Оральний тип властивий дратівливим людям. Вони схильні до переїдання, гризуть нігті, смокчуть пальці, багато говорять, люблячі жувальну гумку, льодяники і насіння.

Анальний тип формує такі риси характеру, як акуратність, охайність, пунктуальність, великодушність, гнучкість мислення, упертість,агресивність, економність, схильність до колекціонування речей.

Фалічний тип притаманний марнославним, елегантним людям. Це тип - тип Дон-Жуана.

Генітальний тип людей володіють максимальним психічним здоров'ям. Типові риси свідчать про повну соціалізації, адаптації та ефективності діяльності.

Автор: ТРК «Вежа
 

3. Структура психіки

Фройд у структурі психіки виділяє "несвідоме". Це головна складова людської психіки. Індивід народжується істотою несвідомим. Воно стає основою усіх психічних структур.

"Несвідоме" складається з інстинктивних елементів та елементів, які людина придушує.

4. Нарцисизм

Фройд увів поняття "нарцисизм". Це - любов до самого себе, свого образу, хвороблива самозакоханість. Науковець виділяє два види нарцисизму. Первинний - безмежна любов дитини до себе. Вторинний - спрямованість сексуальності дорослої людини на власне Я.

5. Едипів комплекс

Фройд використовував поняття, щоб описати почуття сина до матері. Так, хлопчик починає бажати свою матір, відчувати ревнощі і гнів по відношенню до батька. Він розглядає свого батька як суперника для уваги і почуттів матері.

Подібний етап у дівчаток називається комплекс Електри. Так, дівчинки відчувають бажання до батька і ревнощі до матері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 цікавих фактів про Зигмунда Фройда

Зараз ви читаєте новину «Про що йдеться у 5 найсміливіших концепціях Зигмунда Фройда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути