пʼятниця, 25 січня 2019 07:25

Повідомили, кому доведеться платити за дитячий садок

Повідомили, кому доведеться платити за дитячий садок
У столичні дитсадки у черзі стоять 6,5 тис. дітей. Фото: Vgorode

Батьки незареєстрованих у Києві дітей платитимуть за їхнє навчання у комунальних дитсадках. Нинішнього року тариф становить 2, 5 тис. грн. Рішення Київської міської ради набуло чинності з січня нинішнього року.

З лютого можна буде отримати місце в дитячому садку лише за реєстрацією або компенсацію від міської влади за приватну установу. Щоб отримати компенсацію від міста за приватний дитячий садок, потрібно буде укласти тристоронній договір "батьки-сад-районне управління освіти".

Місце в електронній черзі в дошкільний навчальний заклад буде зберігатися, якщо батьки офіційно зареєструються в Києві. Зараз у столиці в черзі - 6,5 тис. дітей від 3 до 5 років. Лише 2 тис., дітей мають статус киян.

У Міністерстві освіти з рішенням КМДА не згодні. Звернулися мера столиці Віталія Кличка з проханням переглянути рішення.

"Це рішення обмежує обмежує конституційні права дітей на доступне та безоплатне здобуття дошкільної освіти. Думаю, воно зумовлене майбутніми виборами і бажанням отримати прихильність киян. Адже саме за ними буде пріоритетність у черзі до дитячого садка" - розказує Gazeta.ua співзасновник ГО "Батьки SOS" Альона Парфьонова.

Подібна ситуація була в Тернополі. Батьки платили за навчання дітей 1,2 тис. грн.. Міський суд визнав незаконним стягнення плати за дошкільну освіту у садках для дітей, які не зареєстровані у місті.

Якщо Київрада не внесе зміни, у столиці також з'являться судові позови, прогнозує фахівець.

В Україні не дофінансована шкільна освіта. Держава виділяє на рік близько 28,2 млрд. грн. Це - 21,5 тис. грн на одну дитину або 88,7 тис. на одного працівника. Сюди ж входять витрати на податки, комунальні послуги, закупівля навчальних матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, кому доведеться платити за дитячий садок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути