понеділок, 10 грудня 2018 17:23

Як покращити ситуацію в дитсадках

Як покращити ситуацію в дитсадках
У дитсадках 1,3 млн дітей. Фото: lutsk.rayon.in.ua

В Україні дедофінансована шкільна освіта, каже Gazeta.ua директор освітніх програм Українського інституту майбутнього Сергій Бабак.

Держава виділяє на рік близько 28,2 млрд. грн. Це - 21,5 тис. грн на одну дитину або 88,7 тис. на одного працівника. Сюди ж входять витрати на податки, комунальні послуги, закупівля навчальних матеріалів.

"Є компенсаторні механізми, підтримка місцевих бюджетів, але цього явно недостатньо. Звідси з'являються додаткові приватні витрати батьків на дитину у вигляді платежів державним дитячим садкам за все, від харчування до навчальних матеріалів. Україні додатково потрібні близько 3 тис. закладів дошкільної освіти. При плануванні виділення державного фінансування не враховують заміщення закладів дошкільної освіти, будівлі яких віджили свій строк експлуатації або потребують настільки серйозної реконструкції, що вигідніше будувати нові заклади", - каже експерт.

Фахівець дає кілька порад, які допоможуть вирішити проблеми дошкільної освіти.

1. Максимально вирівняти у правах та обов'язках державні, комунальні та приватні заклади дошкільної освіти. Спростити до мінімуму вхідні бар'єри для приватних ініціатив. Дошкільні заклади, дошкільна освіта - дуже привабливий ринок для приватних інвесторів, потрібно максимально сприяти у ліцензуванні приватних дитячих садочків, адже попит на них великий. Прозорі правила ліцензування дозволять приватним ініціативам компенсувати нестачу 3 тис. закладів дошкільної освіти за декілька років.

2. Збільшити фінансування дошкільної освіти принаймні до рівня 1% ВВП. Це не вирішить усіх проблем, але покращить ситуацію. Варто передбачити фінансування на заміщення старих закладів дошкільної освіти і будівництво нових. Потрібно закласти певний відсоток фінансування виключно на закупівлю нових навчальних матеріалів та обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який дитсадок обрати - державний чи приватний

3. Підвищити соціальний статус вихователів, збільшити зарплату і довести її, принаймні, до 2 мінімальних зарплат. Варто закласти кошти на підвищення кваліфікації, стимулювати залучення на роботу вихователями молодих спеціалістів, зокрема чоловіків для поступового вирівняння гендерного балансу.

4. Провести аудит діючих державних і комунальних закладів дошкільної освіти для оптимізації їхнього технічного обслуговування. Це дасть можливість збільшити частку педагогічних працівників і зменшити частку технічних. Підвищити ефективність і прозорість управління дошкільними навчальними закладами.

52,2 тис. дітей торік стояло на черзі до дитсадків. Найбільші проблеми з місцями у дошкільних навчальних закладах у столиці та західних регіонах.

Зараз ви читаєте новину «Як покращити ситуацію в дитсадках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути