пʼятниця, 24 травня 2019 18:22

КПІ готується до виборів ректора

КПІ готується до виборів ректора
КПІ готується до виборів ректора. Фото: lifekiev

У головному технічному вузі України грядуть вибори ректора. Незважаючи на тривалу і грунтовну кампанію по дискредитації КПІ і його керівництва в ЗМІ, студенти та колектив не пішли на поводу у провокаторів. Численні, незалежні перевірки діяльності Вузу показали, що сфабриковані його недругами звинувачення виявилися фальшивими. Кандидатом на посаду ректора всі 138 базових підрозділів університету висунули чинного керівника Михайла Згуровського. І Міносвіти днями внесло його кандидатуру на голосування.

27 травня кандидат зустрінеться з викладачами, співробітниками і студентами на розширеному засіданні Вченої ради. Буде можливість задати питання та обговорити програму розвитку університету. До слова, програма обширна і далеко не консервативна. Її основний посил полягає в тому, що будувати нове найкраще на міцній основі, закладеній раніше, але орієнтуючись на сучасні реалії і виклики глобального світу. На тлі останніх тенденцій українського реформаторства - зносити все без розбору - позиція нетривіальна.

Дійсно, нудним консерватизмом тут і не пахне. У планах удосконалення моделі дослідницького університету з використанням кращого світового досвіду, розвиток в масштабах країни інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge", тісна взаємодія з високотехнологічним ринком праці України і світу, цифровізація суспільства і впровадження роботів і штучного інтелекту, створення новітніх технологій спеціального та подвійного призначення для сфери оборони країни і багато іншого, що вимагає від сучасного технічного університету четверта індустріальна революція.

Проекти на кшталт "Sikorsky Challenge" - унікальне явище для української освіти. Це понад 70 наукових шкіл університету, які генерують ідеї і оформляють їх на повноцінні винаходи, це факультети і кафедри, які готують сильних фахівців для високотехнологічного бізнесу, це понад 110 компаній з США, Європи та України, які увійшли в "Sikorsky Challenge", оскільки потребують підживлення новими винаходами і кваліфікованим персоналом. Крім того, в інноваційний процес включено понад 20 інвестиційних та венчурних фондів, які зацікавлені інвестувати в проривні стартапи. Все це за останні 10-12 років дозволило вивести на ринки України та інших країн світу понад 150 нових продуктів і послуг з великим соціальним і економічним ефектом. Екосистема "Sikorsky Challenge" існує, працює і при розумному підході могла б стати моделлю нової, високотехнологічної економіки України.

КПІ - це не тільки інновації та наука. Це великий молодіжний центр країни, з прекрасною спортивною інфраструктурою, унікальним палацом культури і мистецтв, єдиним в країні державним політехнічним музеєм, чотирма базами відпочинку на Чорному та Київському морях, багатьма іншими складовими підготовки нового покоління успішних українців. Це практично ціле місто, що розмістилося на території 160 гектарів з великою матеріальною базою, унікальним кампусом, який на думку багатьох зарубіжних гостей нагадує Оксфорд. Його зміст і розвиток в належному вигляді - непросте завдання. З цією метою кандидат на посаду ректора вже активно залучає багатьох сучасних меценатів, які об'єдналися в асоціацію випускників КПІ, системний бізнес, ініціативних студентів, розвиваючих свої проекти.

Програма кандидата передбачає максимальну відкритість інформації по всіх напрямках діяльності університету, скорочення бюрократичних ланок в його роботі.

Наостанок Михайло Згуровський сформулював основні принципи, яким повинен слідувати глава КПІ:

"Ректор нашого університету завжди повинен пам'ятати, що вийшов з КПІ, йому зобов'язаний своїм становленням і формуванням, а тому повинен за будь-яких обставин працювати на його розвиток і престиж, підтримувати і захищати своїх колег по Альма-матер, поважати честь і гідність кожної людини незалежно від його соціального статусу або посади, не ставити себе над ним, намагатися розуміти точку зору кожного; висловлювати повагу і шану ветеранам і старшим, завдяки яким створено все, що ми маємо сьогодні, які є носіями мудрості і унікального досвіду; успадкувати від своїх попередників на посаді ректора всі кращі для КПІ підходи; бачити в кожному студентові талановиту особистість, а в кожному співробітникові - однодумця і соратника, бути вдячним за виконане і вміти прощати помилки і слабкості ".

Детальніше ознайомитися з програмою можна тут https://kpi.ua/node/17546.

Зараз ви читаєте новину «КПІ готується до виборів ректора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі