субота, 29 лютого 2020 10:15

Як правильно обрати університет для вступу - поради експерта

Як правильно обрати  університет для вступу - поради експерта
У який університет вступити / фото: pedpressa

З березня починаються дні відчинених дверей у більшості вищих навчальних закладів. На заходах презентують кафедри, спеціальності, навчальні приміщення. Зазвичай до травня абітурієнти визначаються із вибором місця для навчання.

"Абітурієнти має правильно оцінити сили, розуміти до чого є схильності, батьки ж не повинні переоцінювати можливості дітей, - говорить Gazeta.ua Віктор Громовий, керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти. - За кордоном популярний вибір спеціальності у вищому навчальному закладі за принципом окупності. Абітурієнт дивиться скільки він може заробляти після закінчення школи. Відповідно скільки втратить, провівши 5 років в університеті й на стільки його зарплатня буде вищою після закінчення вузу. Не зайвим буде проаналізувати затребувані й незатребувані професії на найближчі 10 років".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співпрацюють з роботодавцями і мають зіркових викладачів - експерт про те, як обрати університет

Всього в Україні працює понад 600 вузів. Серед них – державні, комунальні та приватні. За акредитацією вони можуть бути від першого рівня до четвертого.

"Треба дивитися, хто викладає той чи інший предмет в університеті, який там прохідний бал, - каже спеціаліст. - Є повно прикладів, коли на базі технікуму чи інституту в райцентрі відкривають філію університету, починають набір на спеціальність "Міжнародний туризм" чи, наприклад "Міжнародна економіка". А викладацький склад і база лишилася, що і була раніше. Відповідно не варто розраховувати на якісну освіту. Чимало їдуть вступати у Польщу чи Словаччину. Але там також, як і у нас, є університети із традиціями і цілими науковими школами, а є заклади, що просто видають дипломи за гроші".

З 2017 року відбувся чи не найбільший за історію України відтік студентів за кордон. Однією із основних причин є те, що в закордонних вишах не потрібний сертифікат про складення ЗНО, відповідно можна вступити із низькими балами.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно обрати університет для вступу - поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути