вівторок, 29 січня 2019 17:51

"Існують сотні "мамських" груп у соціальних мережах, де вчителям перемивають кістки" - експерт про конфлікти в школі

"Існують сотні "мамських" груп у соціальних мережах, де вчителям перемивають кістки" - експерт про конфлікти в школі
Освітні експерт Віктор Громовий: "Авторитет вчителя на нулі". Фото: facebook.

Другий тиждень на слуху новина про те, як батько одного з учнів 4-го класу побив вчителя фізкультури. Зараз чоловік перебуває у лікарні. Інцидент стався у столичному ліцеї №157 на Оболоні. Бійку на шкільному подвір'ї на камеру знімали інші батьки.

Причиною фізичної розправи став конфлікт вчителя Ігоря Матвієнка з учнем 4-А класу. Він стався 16 січня. 9-річний школяр разом з іншими хлопцями на уроці фізкультури грався з м'ячем. Учитель кілька разів зробив учням зауваження. Ті проігнорували. Вчитель розсердився, притягнув Романа до себе і крикнув на вухо, щоб той поклав м'яч. Учень заплакав і вибіг зі спортзалу. Після інциденту вчитель вибачився перед хлопцем. Удома школяр поскаржився батькам на вчителя фізкультури. Це й стало приводом до бійки.

Наступного дня після інциденту батько школяра разом з адвокатом прийшли до поліції. Там відкрили кримінальне провадження. Чоловікові загрожує 8 років позбавлення волі.

"Ми живемо в агресивному соціумі, який далекий від поняття толерантності. Люди не вміють розмовляти і вести діалог, тому в хід йдуть кулаки", - вважає керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

У розмові з Gazeta.ua фахівець розповідає, чому між батьками і вчителями виникають конфлікти і що допоможе їх уникнути.

Новина про побиття вчителя столичного 157-го ліцею батьком одного з учнів стала резонансною. Утім такі явища непоодинокі. Часто трапляються в інших навчальних закладах країни. Чому шкільні конфлікти доходять до фізичної розправи?

У нашій генетичній пам'яті - голодомори і репресії. Щоб відійти від того тоталітарного радянського минулого, треба змінювати людські цінності. Західне суспільство більш чуйне і доброзичливе, а у нас людина людині вовк. Навколо школи штучно розпалюють агресивну хвилю. Акцентують увагу на скандалах, а на них не побудувати нову школу.

Чогось не вистачає у спілкуванні батьків і вчителів?

Школа і вчитель – зручний об'єкт, щоб витерти ноги і зірвати свою злість. На поліцейського з кулаками не накинешся, бо загримиш за грати, у супермаркеті не грубіянитимеш касирові, бо там є охорона. Натомість вчитель – слабка ланка. Треба вміти шукати діалог. Не вірити всьому, що розказує дитина, прийшовши зі школи. Вона здатна перебільшувати, прибріхувати. Не всі вчителі також володіють культурою спілкування. Усе це стає спусковим ричагом, тому й доходить до методів фізичної розправи.

Чи достатньо законодавчих інструментів є у районних, обласних відділах освіти - для вирішення подібних конфліктів. Іноді складається враження, що чиновники просто не хочуть брати на себе відповідальність за розв'язання ситуації?

Якщо вчителя побили, відділи освіти не мають жодних інструментів. Поліція має право заарештувати нападника, а судові органи розбиратимуться із ситуацією. Якщо батьки оскаржать на вчителя, керівник школи після розбирання може звільнити педагога навіть за одноразове грубе порушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація не має виправдання - вчителі заявили про масштабні протести

У нинішньому українському суспільстві вчитель не має авторитету?

Авторитет вчителя на нулі. Більше того – цей авторитет намагаються опустити нижче нуля. Зараз існують сотні "мамських" груп у соціальних мережах, де вчителям перемивають кістки і ображають їх. Діти це читають, бо усі ці спільноти відкриті. То про який авторитет може йти мова?

Якось можна повернути авторитет до особистості вчителя?

Поки в громадській думці утверджується думка, що вчитель нікчема і дурень, ні в кого поваги не буде. У мій час вчителька була авторитетом. Галина Степанівна – була істина в останній інстанції. Зараз в уявленні дітей все знає google, а не Галина Степанівна. Подібне сталося у всіх країнах, бо прийшла цифрова епоха. Але там у суспільстві є повага до вчителя, а у нас – ні.

Що допоможе зробити комунікацію між дітьми, батьками і вчителями більш продуктивною?

Зараз цієї комунікації немає. Лише 5-10 відсотків батьків приходять на збори класу і беруть участь у житті школи. Натомість інші 90 відсотків тільки у facebook і Viber потріпаються, як у нас все погано. Більшості абсолютно не цікаво, що відбувається у школі. Головне, аби гроші ніхто не збирав і до дитини не чіплявся. Дитину здають в школу, як в камеру зберігання. У суспільстві має бути педагогізація, щоб батьки відчували себе повноцінними учасниками освітнього процесу - інакше крах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З проекту міністерства можна зробити "цукерочку"" - що думають про навчання вдома

Чи пропонує концепція Нової української школи вирішення подібних проблем, зокрема, фізичних розправ у школі?

Загальний тренд Нової української школи пов'язаний з гуманізацією. Теоретично це має покращити ситуацію, але практично - не завжди. До прикладу, у нас неможливо виключити зі школи підлітка, який абсолютно неадекватно себе веде під час уроку. Чи вплинув такий гуманізм на освітній процес позитивно? Ні. Це створило атмосферу, коли вчитель не можна навчити тих небагатьох учнів, які хочуть вчитися. Адже у класі є 5-7 школярів, які не дають нормально проводити урок і навіть провокують вчителя. Вони мають смартфон, можуть зняти відео, які вчителі погані. Ролик, на якому вчитель накричав, викладуть інтернет. Натомість свою поведінку, яка спровокувала таку реакцію педагога, приховають.

Людмилу Буланенко та ще двох колег Наталію Рослік, 45 років, і 47-річну Вік­торію Осипенко побили родичі учнів під час батьківських зборів 31 серпня. Людмила Буланенко отримала закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку й гематоми. Учителі написали заяву в поліцію. Поїхали до районного відділу освіти. Вважають, батьків проти педагогів налаштував директор Леонід Горбач.

Зараз ви читаєте новину «"Існують сотні "мамських" груп у соціальних мережах, де вчителям перемивають кістки" - експерт про конфлікти в школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути