вівторок, 11 квітня 2017 10:51

Іменні стипендії - пережиток совка - експерт

Іменні стипендії - пережиток совка - експерт
Іменні стипендії збільшили вдвічі. Фото: PMG.ua

Парламент удвічі підвищив розмір іменних стипендій. Їх отримують за перемоги в наукових і студентських творчих конкурсах. Постанову підтримали 239 народних депутатів.

Студенти технікумів, коледжів та училищ відтепер отримуватимуть 1800 грн. Для студентів університетів, консерваторій, академій та інститутів стипендія збільшиться до 2300 грн.

"Якщо звичайні стипендії отримують сотні тисяч студентів, то іменні - близько тисячі. Ці виплати стосуються дуже незначної кількості студентів. Їх потрібно скасувати. Чим погана єдина державна стипендія, що потрібно, щоб різні державні відомства мали свої нагороди? Іменні стипендії - елемент совка. Так було за часів Радянського Союзу. Тоді кожен орган мав свої винагороди і нагороди, щоб давати трудящим", - каже Gazeta.ua експерт з питань вищої освіти аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Крім того, невідомий механізм, за яким обирають студентів-претендентів на отримання іменних стипендій. До цієї процедури варто внести більше прозорості, каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекає українську освіту після введення ЗНО в магістратурі

Кожен десятий студент у Литві - українець. Про це заявила представниця Фонду підтримки освітнього обміну в Литві Жанна Орлова. Литва надає українцям 40 державних стипендій на навчання і проживання. Студенти отримують стипендію у розмірі €380.

Зараз ви читаєте новину «Іменні стипендії - пережиток совка - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути