вівторок, 12 листопада 2019 17:49

Ганна Новосад: професійну освіту повинні вибирати 45% випускників шкіл

Ганна Новосад: професійну освіту повинні вибирати 45% випускників шкіл
Училища навчатимуть майже половину випускників Фото: boguslav-vpusp.net.ua

Через 5 років щонайменше 45% випускників шкіл повинні обирати професійну освіту, говорять в Кабінеті Міністрів.

Зараз в державі не вистачає кваліфікованих працівників. Тому МОН планує модернізувати мережу закладів профосвіти, яка є наразі. Відповідну заяву зробила міністр освіти і науки України Ганна Новосад.

"Притаманна українцям радянська традиція дати дітям "вищу освіту", незважаючи ні на що, не показує жодної ефективності, - говорить шеф-редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий. - Рішення розвивати професійну освіту є абсолютно нормальною практикою для інших країн. Наприклад, у Німеччині 40 відсотків абітурієнтів обирають вищу освіту, а ще 40 - професійну".

Разом з роботодавцями у МОН хочуть запропонувати 40 нових професійних стандартів, створити сучасні майстерні в закладах профтехосвіти та надати більше незалежності таким закладам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати зробили перший крок до скасування 100 спеціальностей

"За п'ять років реально досягти необхідних результатів, - додає Громовий. - Потрібно створити комплексну програму. Вона повинна починатись з матеріально-технічного забезпечення і закінчуватись величезною пропагандистською кампанією, щоб піднімати імідж таких закладів. Також має відбутися повна децентралізація відповідних установ. Варто враховувати досвід ребрендингу у колишніх ПТУ в дев'яностих роках. Тоді він не спрацював і ці заклади стали непрестижні".

У 2021-2023 роках в Україні планують створити 7 центрів професійної досконалості у 7 регіонах України. Крім цього, хочуть збільшити в два рази кількість учнів, що навчаються на дуальних програмах, коли поєднують навчання у закладах освіти і підприємствах для здобуття кваліфікації.

"Держава повинна бути готовою, що чимало випускників професійно-технічних закладів виїжджатимуть на роботу за кордон. Щоб вони залишалися в Україні, роботодавці мають боротися за кваліфіковані кадри, підвищувати їм зарплати і надавати інші бонуси, - говорить експерт. - Попри це заробітчани чималі кошти вкладають в українську економіку. Тому держава в будь-якому випадку залишається у виграші. Така особа може заробляти в Польщі, однак хату будувати в Україні. Відповідно купувати матеріали і сплачувати податки вона буде теж тут".

В Україні починає роботу Український інститут розвитку освіти, який замінить Інститут модернізації змісту освіти.

Зараз ви читаєте новину «Ганна Новосад: професійну освіту повинні вибирати 45% випускників шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути