четвер, 01 лютого 2018 18:01

Чи клонують людину - думки науковців

Чи клонують людину - думки науковців
Генетично ідентичні мавпи можуть допомогти в дослідженні людських хвороб. Фото: info-mir.com.ua

Китайські науковці першими клонували приматів. З огляду на біологічну схожість між мавпами і людьми, це наблизило світ до клонування людини, заявили вчені.

"Якщо говорити технічно, то можна клонувати людину. Але ми цього не робитимемо. Не має ніякого плану. Я не думаю, що хтось наважиться на такий експеримент. Необхідно уважно розглянути етичну основу, за якої ці експерименти можна проводити", - каже один з авторів дослідження Му Мінг Пу.

Клонування людини має етичні та моральні проблеми, кажуть українські вчені. Такі розмови ведуть з 1960-х років, але у багатьох країнах це забороняють закони.

"Прибічники людського клонування кажуть, що воно може допомогти безплідним або парам нетрадиційної сексуальної орієнтації. Але тут на допомогу прийде сурогатне материнство. Терапевтичне клонування дозволене у деяких країнах, зокрема у Британії та Сполучених Штатах. Розвиток ембріона зупиняють на другому тижні. Надалі його використовують для отримання стовбурових клітин. Це один із способів лікування онкологічних захворювань", - каже Gazeta.ua завідувач лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин ім. Михайла Зубця НААН Оксана Щербак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чим клоновані тварини відрізняються від звичайних

Щоб зробити ідентичні копії людини, необхідний час. Наразі складно взяти у дорослої людини ДНК і зробити її копію у вигляді немовляти. Необхідно відточити техніку перепрограмування соматичних клітин. Інакше біологічний матеріал від донора насамкінець виявляється непридатним.

Дослідники з Китайської академії наук першими успішно клонували приматів. При попередніх спробах народжувалися близнюки. Ростуть і розвиваються, як народжені природним шляхом тварини. Старшій самиці 8 тижнів. Меншій – 6 тижнів. Клоновані тварини не відрізняються від звичайних. Але вони швидше старіють.

Зараз ви читаєте новину «Чи клонують людину - думки науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути