четвер, 25 січня 2018 10:47

Вчені вперше клонували мавпу
9

Фото: tsn.ua

Китайські науковці першими клонували мавп. Самок макак назввали Чжон Чжон і Хуа Хуа.

Двоє тварин народилися у лабораторії Китайської академії наук. Стали першими у світі приматами, які народилися за допомогою клонування, повідомляє tsn.ua.

Генетики вдосконалили метод, який застосовували для клонування знаменитої овечки Доллі 22 роки тому. Цей метод більше 20 років повторювали на інших тваринах. Проте ці спроби були невдалими.

Вчені видалили ядро з ДНК з яйцеклітин і замінили його на ДНК із зародка. Ці клітини почали рости і ділитися. Коли клітини досягли стадії ембріона, генетичний матеріал перенесли до порожньої яйцеклітини. Їх підсадили в матку самкам. Генетики імплантували 79 ембріонів, щоб отримати двох дитинчат.

Клоновані примати зараз харчуються з пляшки й нормально ростуть.

Раніше вчені клонували мавп. Тоді народжувалися близнюки, а не клони. У випадку з китайськими вченими макаки повністю ідентичні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Китаї створили першого в світі генно-модифікованого собаку

Китайські науковці згодом хочуть цю методику перевірити на людині.

"Я впевнений, що знайдуться охочі вкласти гроші у такий експеримент з людиною. Звісно, якщо це станеться, якщо клонувати людську дитину вдасться – це буде прорив у науці. Безумовно, буде створений ринок людських клонів. Успішне клонування мавп може бути кроком до клонування людини. З точки зору біології людини, у Великій Британії та багатьох інших країнах заборонено клонувати людину. Я не думаю, що хтось наважиться на такий експеримент", - каже директор лобі-групи Human Genetics Alert Девід Кінг.

5 липня 1996 року вперше успішно здійснено клонування ссавця - цього дня від сурогатної матері народилась вівця Доллі, яка була точною генетичною копією вівці - донора клітини. Доллі народила шістьох ягнят. Усі були зачаті природним шляхом – від барана Девіда. Прожила шість років – удвічі менше, ніж зазвичай живуть ці тварини. Її приспали 14 лютого 2003-го.

Зараз ви читаєте новину «Вчені вперше клонували мавпу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути