четвер, 13 квітня 2017 12:18

Вівця Доллі народила здорове ягня

Вівця Доллі народила здорове ягня
Вівця Доллі. Фото: gazeta.ru

Ягня на ім'я Бонні стало відомим на весь світ завдяки "зірковій" мамі. Народилося 13 квітня 1998 року від першої клонованої тварини – вівці Доллі – та валлійського гірського барана на ім'я Девід. Маля з'явилося на світ цілком здоровим.

Народження Бонні стало тріумфом науковців. Учені продемонстрували, що клонована тварина може дати здорове потомство.

Сама Доллі з'явилася на світ 5 липня 1996 року в шотландському місті Мітлодіан. Стала першою успішно клонованою твариною з клітини іншого дорослого організму. Експеримент здійснила група вчених під керівництвом Яна Вілмута і Кіта Кемпбелла з Рослінського інституту поблизу Единбурга. Появі Доллі передували майже 300 невдалих дослідів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клони навколо нас: топ-13 клонованих улюбленців

Спочатку вівця породи Finn Dorset мала безособовий номер 6LL3. Клітину для клонування взяли з вимені шестирічної вівці. Тому тварину вирішили назвати на честь популярної співачки Доллі Партон, яка любила хизуватися своїм пишним бюстом.

Доллі жила як звичайна вівця. Із задоволенням позувала численним фотографам, випрошувала смаколики. Окрім Бонні, народила ще 5 ягнят, зачатих природним шляхом від того ж барана Девіда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Аргентині вперше клонували тварину

Доллі прожила лише 7 неповних років – майже вдвічі менше, ніж інші представники її виду. Зазвичай вівці живуть 10-12 років. Наприкінці життя страждала від хвороби легенів. 14 лютого 2003-го Доллі вирішили приспати.

Науковці припускають, що причиною її ранньої смерті став малорухомий спосіб життя. Заради безпеки тварину тримали переважно в приміщенні. Рідко виводили випасатися з іншими вівцями.

Опудало Доллі можна побачити в Королівському музеї Шотландії.

Учені продовжили клонувати ссавців і після Доллі. Це вдалося зробити з коровою, верблюдом, оленем, кролем, хортом та іншими тваринами. 2004-го американці почали комерційне клонування котів. 2005-го в Південній Кореї з'явився перший клонований собака. У Китаї будують найбільший у світі центр комерційного клонування тварин. Тут збираються клонувати службових та домашніх собак, корів і бігових коней. Суспільні дебати щодо етичності клонування живих організмів тривають.

Зараз ви читаєте новину «Вівця Доллі народила здорове ягня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути