Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2018 14:15

Уперше клонували приматів – як це вдалося

Дослідники з Китайської академії наук першими успішно клонували приматів. При попередніх спробах народжувалися близнюки. Новонароджені самки – клони. Вони повністю ідентичні.

Тварини ростуть і розвиваються нормально. Не мають проблем зі здоров'ям. Старшій мавпі-макаці Хуа Хуа - майже 8 тижнів. Чжон Чжон на 6 тижнів менша.

Дві копії тварин вдалося зробити за тією ж методикою клонування, що й вівцю Доллі. Протягом 22 років науковці намагалися за допомогою цього методу клонувати велику рогату худобу, свиней, котів, собак та щурів. Утім Хуа Хуа та Чжон Чжон – стали першими приматами-клонами з пробірки. До цього вважали, що цей метод не спрацює у випадку з приматами.

Автор: тсн
 

"Метод клонування називається перенесенням ядра соматичної клітини. В однієї тварини науковці виділили яйцеклітину. З неї видалили ядро і на його місце пересадили генетичний матеріал іншої. Новоутворену яйцеклітину стимулювали в електричному полі. Вона ділилася. Тоді утворені ембріони пересаджували у матку сурогатної матері. Ембріон розвивається так само, як і при звичайному зачатті. Утім при штучному можлива стимуляція гормональними препаратами. Це роблять для того, щоб не відбулося відторгнення", - розповідає Gazeta.ua Оксана Щербак, завідувач лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин імені Зубця НААН.

Таким чином науковцям вдалося отримали 127 яйцеклітин. 79 ембріонів підсадили в 21 сурогатну матір. Ембріони прижилися лише у 6 мавп. Живими народилися 2 самки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клонована вівця Доллі народила шістьох ягнят

Уряд Китаю підтримав проект біологів. Вони готові надати фінансову допомогу у подальшому вивченні стану приматів.

Протягом останніх років у всьому світі клонували понад три десятки тварин. Найбільше – собак. У корейській лабораторії 2009 року клонували німецьку вівчарку-рятівника на прізвисько Тракер. У результаті технології на світ з'явилися п'ятеро цуценят. Пес працював на руїнах торговельного центру в Нью-Йорку під час пошукових робіт після теракту 11 вересня 2001-го. Він не припиняв пошуки вцілілих людей протягом 48 год., доки не знайшов останнього живого під 9-метровим завалом.

Зараз ви читаєте новину «Уперше клонували приматів – як це вдалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути