середа, 31 серпня 2016 14:41

Більшість дітей переселенців ніколи не виїжджали з Донбасу - психолог

Більшість дітей переселенців ніколи не виїжджали з Донбасу - психолог
фото: Сергій Старостенко

Більшість переселенців, які поїхали з Донбасу в Росію, раніше не виїжджали за межі свого регіону, розповіла в інтерв'ю журналу "Країна" Катерина Ясько, психолог, спеціаліст з освіти та член громадської ради при Міністерстві освіти України.

"Коли я працювала у Ростові-на-Дону з переселенцями, було дивно дізнатися, що більшість з них не знали України. Вони не виїжджали за межі Донецької та Луганської областей. Тому цю територію давно втратила країна як інформаційно-комунікаційний простір, як і Крим. У сучасному світі територію визначають не так міжнародним правом, як людьми, готовими захищати її, які ідентифікують себе з цією територією. Хоча не всі вони хотіли виїжджати в Росію. Багато хто не міг дістатися безпечного коридору. Це були вимушені кроки", - розповідає Катерина Ясько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблема не у віці вчителів, а в мотивації - психолог

Щоб встановити мир між Німеччиною і Францією після Другої світової війни, робили міжкультурний дитячий обмін. Діти їздили в сім'ї. Німці до французів, а французи до німців. Ці програми існували десятиріччями. Якщо б такі програми були у 1990-і в нас, то в Україні не було би проблеми Донбасу та Криму. Має бути передусім перепідготовка педагогів, які викладали б емоційну компетентність і критичне мислення не в рамках якогось предмету, а в рамках усіх предметів. Це якість свідомості людини, яка здатна дивитися на математику крізь призму, в тому числі емоційного інтелекту і критичного мислення.

Також зараз існує концепція "Нова українська школа". Це вдале бачення освіти на наступні 10-12 років. Коли ми подивимося на ключові компетентності випускника школи, побачимо, що йдеться про математичну грамотність, культурний розвиток, екологію здоров'я, вміння навчатися впродовж життя, кмітливість тощо.

"Все це застосовують на компетентному підході. Критерії якості визначаються стандартами освіти. На жаль, те що я перерахувала, не просто зміряти. Є методики, але вони з галузі психології. Це не те, що вимірюють контрольними роботами", - додала Ясько.

Читайте більше про сучасну освіту в свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Більшість дітей переселенців ніколи не виїжджали з Донбасу - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути