понеділок, 10 червня 2019 08:53

Батьки просять президента скасувати шкільну форму

Батьки просять президента скасувати шкільну форму
Однозначної відповіді на питання, чи повинна бути в школі форма, немає. Фото: betar.org.ua

Після останніх дзвінків у школах продовжують вирішувати питання про шкільну форму.

Громадська організація "Батьки SOS" зареєструвала петицію до президента України про те, щоб її скасувати – пише "Сегодня".

В соцмережах через шкільну форму розгорнулись баталії через історії , в яких дітей ображають за відмову одягатися "як годиться". Наприклад, на Кіровоградщині першокласницю в капрі не пустили на уроки, а на Миколаївщині учениці влаштували публічнудогану за джинси з прорізами. Далі викликали батьків до школи. Є скарги і на те, чи доречний дрес-код в деяких випадках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середню школу чекають серйозні зміни. У дітей буде вибір

"У гімназії мого сина форма - це не просто" діловий стиль ", а недешева і при цьому поганої якості жилетка для всіх і вовняні спідниці для дівчаток. У таку спеку багато дітей в цьому стояли на лінійці", - розповідає мама школяра Богдана Островська.

Про те, що однаковий одяг для учнів - недешеве задоволення, кажуть і цінники в інтернет-магазинах. Там вартість шкільних комплектів (піджак, сорочка, спідниця / брюки) коливається від 700 до 4000 грн - в залежності від типу матеріалу і розміру. Співзасновниця "Батьки SOS" Олена Парфьонова додає, що придбання форми нерідко несе і корупційні ризики.

"Часто від батьків вимагають покупку форми тільки певного зразка, іноді - за завищеними цінами", - зазначає вона в тексті петиції.

Противники форми також вказують на те, що вона часто не може змагатися за зручністю з джинсами, а ще - не дає дітям самовиражатися.

Знайшлися й ті, хто не проти одягнути всіх школярів в однаковий одяг. Їх основний аргумент - рівність.

"Діти повинні вчитися оцінювати один одного по особистісним якостям, а не дивитися," хто виглядає крутіше ", - вважає киянка Олена Тамбовцева.

"Головні проблеми відсутності форми - це зміщення акценту зі значимістю знань на значимість бренду, а ще буллінг тих, хто не вписується в незримі дитячі норми", - додає киянка Людмила Енотаева.

Питання шкільного дрес-коду в країні регулюють два документи 90-х років - указ президента і постанова Кабміну про її запровадження, а також забезпечення нею дітей з малозабезпечених сімей. Хоча там нічого не сказано про обов'язковість. Саме на ці акти посилаються школи, прописуючи в статутах вимоги до зовнішнього вигляду учнів. Виключити за порушення правил школи не можуть, але регулярно робити зауваження дитині і її батькам - можуть. В Міносвіти дотримуються позиції, що школи все ж мають право вводити у себе форму, але повинні радитися з цього питання з батьками.

"Форма налаштовує на навчання і ніяк не впливає на креатив".

У той же час експерти підтримують аргументи прихильників форми, стверджуючи, що шкільний дрес-код йде дітям на благо.

"Форма досить сприятливо впливає на обстановку в школі: вона дозволяє дітям не відволікатися на роздивляння один одного, частково приховує фінансову нерівність батьків, тим самим не допускаючи розшарування класу на" тих і інших ", - говорить психолог Лілія Вороніна.

"Наявність форми дійсно дисциплінує, дозволяє дітям чіткіше усвідомлювати, що вони в школі і що там - певні правила і свій порядок. В організаційному плані форма - це добре, вона налаштовує на навчальний лад, особливо в молодших класах", - розповів глава Асоціації дитячих і сімейних психологів України Сергій Красін.

Він додав, що всупереч поширеній думці однаковий одяг не пригнічує творчість:

"Креатив можна розвивати і в однаковому одязі теж, цей момент більше залежить від майстерності педагога, а речі – третій фактор".

Проте, за словами Красіна, однозначної відповіді на питання, чи повинна бути в школі форма, немає:

"У рамках сучасних тенденцій і нової реформи школи, яка в корені міняє підхід до освіти, виникає питання доцільності форми. Нинішня система навчання робить акцент на вільній поведінці дитини, а наявність форми контрастує з цим. Виникає дисбаланс: тут ніби свобода, а паралельно в ній - обмеження. Тому на рівні НУШ наявність форми недоречна, хоча і не дуже заважає ".

У 2018 році вартість річної підготовки одного учня в установі середньої освіти становила 21,3 тис. грн. Мінфін проаналізував дані 14,8 тисячі шкіл, в яких навчаються 3,9 млн учнів і працюють 425 тис. вчителів. Загальні витрати цих шкіл у 2018 році склали 82,8 млрд гривень.

Зараз ви читаєте новину «Батьки просять президента скасувати шкільну форму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі