середа, 22 березня 2017 12:48

12 років навчання та менше домашніх завдань - шкільна реформа стартує у 2018 році

12 років навчання та менше домашніх завдань - шкільна реформа стартує у 2018 році
Нову українську школу запровадять з 2018 року. Фото: Слово и Дело

Реформа зі створення нової української школи розпочнеться з 2018-го. З наступного року повністю зміниться шкільна освіта.

Нова українська школа - це нові державні стандарти. Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Реформа передбачає 12-річне навчання. З 2018-го учні навчатимуться 4 роки в початковій школі, 5 - у середній та 3 - у профільній.

"Ми вже переглянули й оновили програми початкової школи. Зараз працюємо над програмами 5-9 класів. З 2018-го діти з першого класу навчатимуться за новими стандартами", - каже міністр.

У травні цього року Міносвіти планує затвердити новий Держстандарт для початкової школи. Школярам зменшать обсяг домашніх завдань, кількість обов'язкових предметів, а оцінки замінять на фігурні позначки. Після 4 класу учні складатимуть іспити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто ризикує залишитися без стипендії?

Учні 9 та 11 класів складатимуть державні іспити - зовнішнє незалежне оцінювання. У Міносвіти це називають переходом від школи знань до школи компетентностей.

До 2018-го у міністерстві планують підвищити кваліфікацію вчителів молодших класів, створити нові підручники та національну базу електронних підручників і курсів, ввести в школах електронний документообіг.

Міністр міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла, скільки дітей у сільській місцевості навчаються у класах, де менше 15 учнів. Таких в Україні 60%. Часто у таких навчальних закладах один вчитель читає кілька предметів. Це нівелює якість освіти, каже міністр.

Задля отримання дітьми якісної освіти міністерство продовжує створювати опорні школи. Нині працює 178 таких навчальних закладів. Вони мають 511 філій.

Зараз ви читаєте новину «12 років навчання та менше домашніх завдань - шкільна реформа стартує у 2018 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути