пʼятниця, 30 червня 2017 12:36

10 життєвих спостережень Ірени Карпи

10 життєвих спостережень Ірени Карпи
Ірена КАРПА, 36 років, письменниця, співачка. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Щаслива, що змогла стати тією губкою, яка в себе всотує, а потім випускає у книгах чи музиці, переконує письменниця та співачка Ірена Карпа. Вона створила музичний гурт "Фактично Самі", 2007 року перейменувала його у Qarpa. У 2017 році видала книгу дитячих казок "День усіх білок".

"Для письменника не буває поганих людей, бувають лише карикатурні персонажі", - говорить Ірена. Вона поділилась з журналом "Країна" власними життєвими спостереженнями.

1. У нашому суспільстві — культ молодості. У журналах, рекламах, на телебаченні — люди 25-28 років. Коли хтось гине, в першу чергу, плачуть за 20-річними. Ніхто не думає, що в 55-річного вбитого є сім'я і повно зобов'язань. Західна культура навпаки – показує, що є життя у будь-якому віці.

2. Страшно, коли людина прагне повернути час. Це значить, цим собі зізнається, що прожила не так як треба частину життя, що не правильно прийняла якісь рішення.

3. Надмірний лібералізм у вихованні дітей шкідливий. Діти, яким можна все, виростають невпевненими в собі. Бо в них немає дорослого, який знає, як треба робити, немає авторитета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 11 правил життя режисера Молодого театру Андрія Білоуса

4. Відчуття провини – найстрашніший чинник, який нами керує. Якщо воно розвинене у батька чи матері, то дитини вони ставляться дуже співчутливо – як до каліки. У моєї знайомої був випадок, коли діти побачили надто агресивну поведінку одного чоловіка – ломився в хату й кричав, що уб'є всіх. Ніхто не постраждав, але діти отримали психологічну травму і вона почала до них ставиться як до інвалідів. Таке ставлення неприпустиме, особливо до хлопчиків, із них таким чином виховують завідомо слабких людей.

5. Більшість брешуть від небажання приймати на себе відповідальність. Від страху бути покараним. Від страху зробити боляче. Але буває обман виправданий. Щоб захистити людину, щоб не позбавити її впевненості в собі. Щоби зберегти життя, кінець кінцем. Я часто брешу дітям. Наприклад, про те, що це фея принесла їм іграшку, бо вони були чемні. Чи що фея щось пообіцяла. Чи що на горі є будинок ельфа, але треба докласти зусиль і туди дійти. Не знаю, чи це добре. Але мотивація "ти прибрав - я заплатив" мене трохи лякає.

6. Зрілість приходить з досвідом. Але я не можу сказати, що до мене прийшла Раніше була впевнена, що дітей треба заводити, коли ти відчуваєш себе зрілим. Якби я цього чекала, в мене б ніколи не було дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер театру розкрив таємницю щасливих сімейних стосунків

7. Важливо приймати свій вік. Люди, які цього не вміють, виглядають потворно. Наприклад, колять під шкіру "Ботокс", накачують губи й скули селіконом. У Франції більше жінок, які комфортно почуваються у поважному віці. У них є зморжки, але вони виглядають доглянуто й гармонійно.

8. Старість – це те, чого бояться всі. Відчуття фізичної слабкості найгірше, бо легкістю не зможеш робити те, що робив раніше. Коли в мене грип, висока температура і важко ходити, думаю, невже так почуваються старі люди.

9. З дітьми має жити тварина. Коли мої доньки народилися, собака вже була. Вони росли в жахливій антисанітарії. Це дуже добре на їхньому імунітеті відбилося. Контакт дітей і тварин загартовує і прививає любов до інших істот. Люди, які спілкуються з тваринами, психологічно стабільніші й гнучкіші. Не раз це помічала.

10. Наглі та жадні люди – найбільші зрадники України. Вони при владі, ніяк не можуть наїстися. Натхненно викрадають все те, що лишилося. Якщо буде так продовжуватися, відбудеться нова революція.

Повну версію розмови з Іреною Карпою читайте у журналі "Країна" №24(377) від 22 червня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «10 життєвих спостережень Ірени Карпи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути