четвер, 29 вересня 2016 09:36

ВООЗ і ЄС підтримують підвищення специфічного тютюнового акцизу

ВООЗ і ЄС підтримують підвищення специфічного тютюнового акцизу

По всьому світу уряди все більше віддають перевагу специфічним акцизам з тютюнових виробів і все більше стикаються з труднощами при використанні вартісних (процентних) ставок - про це йдеться в недавно опублікованому Звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я "Про глобальну тютюнову епідемію" Підвищення податків на тютюнові вироби " за 2015 р

- Адвалорні акцизи менш ефективні, ніж специфічні, в досягненні цілей охорони здоров'я. Оскільки їх важче адмініструвати, вони створюють можливості для ухилення від сплати податків і велику цінову різницю між брендами, стимулюючи курців переходити на більш дешеві сигарети - сказано в звіті ВООЗ.

Згідно зі звітом ВООЗ, рівень акцизних бюджетних надходжень вище в тих країнах, які фокусуються на специфічному компоненті акцизного податку.

Про переваги специфічних ставок над адвалорними в оподаткуванні тютюнових виробів сказано також в ст. 3.1 Керівництва по імплементації Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі з тютюном, ратифікованої Україною.

23 з 28 країн Євросоюзу знизили адвалорну частину акцизу, натомість підвищивши специфічну. У таких країнах як Швеція, Данія, Нідерланди, Словенія адвалорна частина акцизу знизилася більш ніж на 10% за останні сім років.

- Саме специфічні ставки мають перевагу над адвалорними з точки зору охорони здоров'я - сказано в звіті Єврокомісії.

За розрахунками експертів, різниця між найдешевшими і дорогими цигарками в країнах Євросоюзу становить лише 25% (для порівняння, в Україні - 75-80%). Багато в чому через те, що в країнах ЄС явно домінує специфічна частина тютюнового акцизу. Невелика різниця у вартості сигарет не дозволяє споживачам перемикатися на більш дешеві сигарети, а тому дана система ефективніша як з точки зору наповнення бюджету, так і з метою зниження рівня куріння.

- Потрібно використовувати європейський досвід. Там дійсно домінує специфічна частина акцизу. Вона набагато простіше для адміністрування і контролю - впевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Міжнародний валютний фонд, за результатами своєї місії в Україні, в Звіті технічної допомоги в січні 2016 року також ще пропонував підвищити саме гривневі ставки акцизу на тютюнові вироби. При цьому уряд планує збільшити специфічні ставки тютюнового акцизу навіть більше, ніж рекомендував МВФ - до 413,74 грн. за 1000 штук.

Нагадаємо, разом з проектом Державного бюджету на 2017 року уряд подав до парламенту законопроект №5132, який зокрема пропонує підвищення специфічної ставки акцизу на тютюнові вироби на 30% і адвалорної - з 12 до 15%.

Зараз ви читаєте новину «ВООЗ і ЄС підтримують підвищення специфічного тютюнового акцизу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути