пʼятниця, 17 січня 2014 11:15

У Росії бояться, що видобуток сланцю в Україні вдарить по їхній екології

У Росії бояться, що видобуток сланцю в Україні вдарить по їхній екології
Видобуток сланцевого газу в Україні може негативно впливати на екологію прикордонних районів РФ. Фото: poltava.pl.ua

Міністерство природних ресурсів і екології Російської Федерації стурбоване можливим негативним впливом проектів з видобутку сланцевого газу в Україні на екологічну ситуацію в прикордонних районах Росії.

Про це повідомила прес-служба Мінприроди.

За даними, наявними в розпорядженні відомства, видобуток сланцевого газу в Україні, найімовірніше, буде здійснюватися за допомогою технології гідророзриву пласта (ГРП), широко поширеній в США.

"Цей метод передбачає буріння горизонтальної свердловини у межах пласта сланцевого комплексу на глибині від 500 до 3000 м. із застосуванням високотоксичного хімічного розчину. При цьому половина розчину (зворотний приплив) після застосування ГРП повертається на поверхню землі разом з газом і вимагає технологічно складної дорогої утилізації або захоронення, а інша залишається в надрах, фактично утворюючи полігон підземного захоронення рідких токсичних промислових відходів", - сказано в повідомленні.

Заступник міністра природних ресурсів і екології РФ Рінат Гизатулин заявив, що при застосуванні методу гідророзриву пласта існують реальні передумови забруднення поверхневих і підземних вод, використовуваних населенням Росії для питних і господарських потреб.

За словами Гізатуліна, Мінприроди має інформацію про те, що в геологічній будові ділянки надр, у межах яких Україна планує видобувати сланцевий газ методом ГРП, над сланцевими покладами відсутні водотривкі шари, буферні водоносні горизонти і регіональна водоупорная товща, що відокремлює зону активного водообміну від нижчих водоносних горизонтів. Це створює додаткові екологічні загрози забруднення водних об'єктів високотоксичними речовинами, зазначає відомство.

Заступник Міністра природних ресурсів і екології РФ Рінат Гизатулин направив лист, що містить аналіз екологічних ризиків при здійсненні проектів видобутку сланцевого газу в прикордонних з Росією районах, Міністерству екології та природних ресурсів України з проханням провести двосторонню робочу зустріч.

Українській стороні запропоновано всебічно обговорити в рамках даної зустрічі ситуацію, що склалася, вжити всі необхідні заходи для виключення або мінімізації існуючих екологічних ризиків для населення і економіки Росії.

Зараз ви читаєте новину «У Росії бояться, що видобуток сланцю в Україні вдарить по їхній екології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

152

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути