пʼятниця, 15 квітня 2011 20:00

В минулому році 43 банки втратили 6,3 млн. грн через карткових шахраїв

В минулому році 43 банки втратили 6,3 млн. грн через карткових шахраїв

У 2010 році сума збитків, які банки та їх клієнти зазнали через карткових шахраїв, склала 6,3 млн. грн. Це в 2 рази менше, ніж роком раніше, коли втрати склали майже 13 млн. грн. Про це йдеться в листі НБУ комерційним банкам і профільним асоціаціям від 15 квітня 2011 року.

"Як свідчить аналіз звітності в 2010 році, кількість банків-членів платіжних систем, які зазнали збитків, склала 43 банки", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим регулятор зазначає, що кількість шахрайських операцій з використанням платіжних карт, у порівнянні з 2009 роком, зменшилася на 7,2 тис. одиниць - до 2,9 операцій, тобто в 3,5 рази.

"Практично всі операції (99,7% від їх загальної кількості), через які було завдано збитків банкам, власникам платіжних карток і торговцям, були здійснені з використанням карток міжнародних платіжних систем Visa (55,27%) та MasterCard (44,45% ) ", - зазначають в Нацбанку.

Разом з тим, вітчизняні платіжні системи - Національна система масових електронних платежів (НСМЕП) і "Укркарт" - у 2010 році не зазнали ніяких втрат.

"Це здебільшого пояснюється тим, що банки-члени цих платіжних систем (Visa і MasterCard) не приділяють значної уваги безпеки розрахунків, захисту інформації, не здійснюють належним чином моніторинг та відеонагляд за банкоматами і продовжують емітувати спеціальні платіжні засоби з магнітною смугою, що є недостатньо захищеними ", - резюмують в НБУ.

Нагадаємо, НБУ обіцяє почати виплати вкладникам підконтрольного уряду проблемного РодовідБанку через Державний ощадний банк України (Ощадбанк, обидва Київ) з 23 квітня.

Зараз ви читаєте новину «В минулому році 43 банки втратили 6,3 млн. грн через карткових шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути