Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 17:46

У НБУ запевнили, що проблеми з інвестиціями закінчуються

У НБУ запевнили, що проблеми з інвестиціями закінчуються

Інвестиційний спад в Україні, що тривав три роки, видихся і незабаром може змінитися на зростання.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, коментуючи свіжі статистичні дані про динаміку інвестицій в основний капітал.

Він нагадав, що після зростання на 29,8% в 2007 році в наступному році вони зменшилися на 2,8%, потім в 2009 рік був досягнутий пік спаду - 41,5%, а минулий рік завершився лише невеликим зниженням на 0,6 %.

"Початок інвестиційного пожвавлення припав на третій квартал - тоді зародився сплеск інвестиційної активності. У четвертому кварталі 2010 року аналітики Нацбанку оцінюють зростання інвестицій в основний капітал по відношенню до четвертого кварталу 2009 року в 2,5%", - зазначив Литвицький.

За його словами, така істотне переміщення кореспондується з переміщеннями в будівництві, яке в січні і лютому показувало зростання на 6% відносно до аналогічного періоду минулого року.

"На трьох двигунах: пожвавлення внутрішнього споживання, зростання зовнішнього попиту і скорочення запасів економіка ВВП збільшився на 4,2%. Із четвертим двигуном - інвестиційним попитом - економіка зараз показує динаміку в 5-6%", - сказав він.

Радник голови НБУ додав, що для ще більшого прискорення економічного зростання до 7% і вище необхідно підключати і інші чинники, зокрема, уповільнення інфляції, вирівнювання бюджетної позиції при збереженні курсової стабільності.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, в 2010 році Україні освоїла 189 млрд 60,6 млн грн капітальних інвестицій. Це на 2% менше, ніж у 2009 році, коли цей показник становив 92,878 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ запевнили, що проблеми з інвестиціями закінчуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути