вівторок, 01 серпня 2017 16:47

Україна встановила абсолютний рекорд з експорту зерна

Україна встановила абсолютний рекорд з експорту зерна
Україна встановила новий абсолютний рекорд з експорту зернових - 43,9 млн т. Фото: newsdelo.com

Україна встановила новий абсолютний рекорд з експорту зернових - 43,9 млн т.

З них зарубіжні поставки кукурудзи становили 20,7 млн т, пшениці - 17,5, ячменю - 5,4 млн т.

Такі дані за підсумками 2016/2017 маркетингового року, повідомив заступник директора "Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент НААН Микола Пугачов, пише "24 канал".

За його словами, найбільшими покупцями українського зерна у І півріччі 2017 року, як і раніше, були країни Африки, Азії та Європи.

Лідерську позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних зернових кілька років поспіль утримує Єгипет, частка якого у загальному експорті цієї продукції у січні-червні цього року становила 17,5%, зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запрацювала угода про зону вільної торгівлі

Помітні частки в українському експорті зернових припадали на Нідерланди - 9,2%, Іспанію - 8,9%, Італію - 6,2%, Індію - 5,7% та Китай - 5,5%. З урахуванням часток Ірану, Ізраїлю, Тунісу та Бангладеш, ці країни забезпечують майже 70% вартості експорту продукції цієї товарної групи.

Найбільшими покупцями вирощених в Україні олійних культур у І півріччі 2017 року стали Туреччина - 24,0%, Іран - 16,9%, Єгипет - 13,3% та Італія - 5,6%. Сукупна частка цих країн становила близько 60% доходів від реалізації цих культур.

Домінуючим покупцем жирів і олій українського виробництва традиційно виступає Індія. У січні-червні 2017 року її частка у вітчизняному експорті цього виду продукції становила 32,4%. Решта основних країн-імпортерів помітно відстають від неї: Іспанія – 9,4%, Китай – 9,1%, Нідерланди – 7,4%, Італія – 5,4%. З названих п'яти країн українські експортери отримують понад 63% виручки за продукцію цієї групи, зауважив Микола Пугачов.

Європейський парламент дозволив завозити з України мед, кукурудзу, ячмінь, овес, крупи й оброблене зерно, виноградний сік. Не підтримав пропозицію Єврокомісії про підвищення квот на українські пшеницю, помідори, сечовину і сировину для добрив. Ці квоти залишаються на рівні, встановленому відповідно до угоди про ЗВТ.

Зараз ви читаєте новину «Україна встановила абсолютний рекорд з експорту зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути