четвер, 16 листопада 2017 11:33

Україна прокачала рекордну кількість російського газу

Україна прокачала рекордну кількість російського газу
Найбільші обсяги траспортування газу російським Газпромом спостерігалися у зимовий період поточного року - 8,9 млрд куб. Фото: 112 Україна

Українська газотранспортна система досягла рекордного показника транзиту природного газу до європейських країн за останні 7 років - 80,8 млрд куб. м.

Станом на 13 листопада оператор української газотранспортної системи протранзитував до європейських країн рекордні за останні 7 років 80,8 млрд куб. м природного газу, повідомляє "Укртрансгаз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зберігатиме газ найбільший світовий нафтотрейдер

Загальний обсяг транзиту за 12 місяців минулого року становив 82,2 млрд куб. м. За аналогічний період 2016 року – 68,8 млрд куб. м. Це на 15% або 12 млрд куб. м менше, ніж у поточному році.

Найбільші обсяги траспортування газу російським Газпромом спостерігалися у зимовий період поточного року - 8,9 млрд куб. м. За серпень та вересень, під час зупинки на ремонт обхідного підводного газопроводу "Північний потік" , було транспортовано 8,8 млрд куб. м і 8,4 млрд куб. м відповідно.

Експерти зауважують, що ПАТ "Газпром" систематично не виконує технічні зобов`язання за контрактом на транзит газу з НАК "Нафтогаз України" щодо дотримання тисків газу в магістральних газопроводах. У 2017 році у вхідній точці ГВС "Суджа" тиск був нижче контрактного діапазону у 60-65 кгс/см2 протягом 277 діб — 56 кгс/см2.

Російський Газпром та його європейські партнери уклали угоду про проект "Північний потік-2" у 2015 році. Його планували запустити до 2019-го – аби постачати газ до країн ЄС та подвоїти обсяги постачань до Німеччини.

Чимало країн Східної Європи, а також США висловили занепокоєння, що газопровід може обмежити маршрути поставок та енергетичну безпеку ЄС. Інша проблема – газопровід підірве транзитну роль України, позбавить її зборів у кілька мільярдів доларів.

Тим часом у Нафтогазі переконують, що з 2020 року транзит російського газу територією України буде втричі-вчетверо дешевшим, ніж "Північним потоком-2".

Зараз ви читаєте новину «Україна прокачала рекордну кількість російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути