Ексклюзиви
середа, 19 червня 2024 16:26

У серпні ситуація зі світлом може покращитися

У серпні ситуація зі світлом може покращитися
У серпні ситуація з електрикою може покращитись. Фото: Pexels

У серпні цього року ситуація з електроенергією покращиться.

Закінчаться ремонти на деяких атомних енергоблоках та зменшиться кількість об'єктів з гарантованим електропостачанням. Про це повідомляє Державна інспекція з енергетичного нагляду.

"Щоб забезпечити надійність роботи атомних електростанцій наразі тривають обов'язкові планові ремонти на енергоблоках. Варто зазначити, що атомна генерація – базис, що забезпечує понад 50 відсотків потреб споживачів навіть після окупації ЗАЕС", - пояснив голова Держенергонагляду Руслан Слободян.

Зараз тривають ремонти і розбудова децентралізованої генерації, щоб додати потужності до енергосистеми та покрити дефіцит.

"Енергетики роблять усе можливе, щоб якомога швидше виконати роботи. Водночас у найближчі півтора місяця очікується дещо складна ситуація з постачанням електроенергії. Полегшення очікуємо у серпні", - вказав він.

Оновлюють перелік об'єктів критично важливої інфраструктури з гарантованим електропостачанням. Процес цей має закінчитися 1 липня.

"Наразі в багатьох областях з переліку об'єктів з гарантованим електропостачанням вже виключено десятки, а в деяких областях - понад сотню споживачів. Логіка процесу в тому, що важливо віднайти баланс і захистити об'єкти критичної інфраструктури від відключень, водночас не створюючи надмірного навантаження на інших", - пояснив Слободян.

Перелік об'єктів критичної інфраструктури з гарантованим електропостачанням пропонують розділити за сезонами - на літній та зимовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графіки відключень електрики діятимуть до кінця доби

"Зараз до переліку включено серед іншого об'єкти, що надзвичайно важливі упродовж опалювального періоду, але влітку не працюють. Тому зараз їх доцільно виключити з переліку, а із настанням холодів повернути до нього. Пов'язано це з тим, що поруч з такими об'єктами до ліній електропередачі підключено багато інших споживачів, що можуть бути задіяні у графіках знеструмлень", - зазначив голова Держенергонагляду.

Де не можна заживити об'єкти на різні лінії електропередачі, розглядається можливість ручного перемикання у випадку застосування графіків відключень.

"На жаль, на сьогодні не всі мережі у нас повністю автоматизовані й далеко не всі частини мережі можна вимикати та вмикати дистанційно. Іноді потрібно виїхати в якийсь розподільний пункт і там вже на місці вимкнути частину лінії. Це, звичайно, потребує додаткових зусиль операторів системи розподілу", - вказав Слободян.

Ситуація з електроенергією в Україні цієї зими очікується складна.

Світло можуть включати на 6-7 годин на добу. Про це в ефірі телемарафону повідомив директор Yasno Сергій Коваленко.

За його словами, зараз складно робити будь-які прогнози щодо електроенергії на зиму, оскільки незрозуміло, яка генерація буде на початку опалювального сезону.

Коваленко зазначив, що побутовим споживачам та бізнесу потрібно підготуватися до значного дефіциту електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «У серпні ситуація зі світлом може покращитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути