середа, 27 січня 2021 18:59

У Раді хочуть з'ясувати, чому на складах ТЕС мінімальні запаси вугілля

У Раді хочуть з'ясувати, чому на складах ТЕС мінімальні запаси вугілля
До грудня 2020 року запаси на складах збільшувалися, але з грудня стали різко падати. Фото: Facebook

Історично низькі запаси вугілля на складах ТЕС в розпал опалювального сезону мають стати предметом розслідування тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Таку думку висловив народний депутат Андрій Жупанин.

"Необхідно розібратися, чому склалася така катастрофічна ситуація з запасами вугілля на складах теплоелектростанцій", - сказав він, виступаючи на засіданні комітету Верховної Ради з енергетики й ЖКГ в середу в Києві.

За його словами, до грудня 2020 року запаси на складах збільшувалися, але з грудня стали різко падати. У результаті на 27 січня 2021 року обсяг запасів на 50% нижче того мінімального нормативного показника, який наказаний теплоелектростанціям.

Тому, як підкреслив Жупанін, тільки після розв'язання проблемного питання роботи української енергетики можна переходити до розгляду заборони на імпорт електроенергії з Білорусі.

Своєю чергою глава парламентської комісії з розслідування причин збитків у вугільній промисловості Юрій Камельчук запропонував вивчити питання з запасами вугілля в рамках роботи цієї комісії.

Він припустив, що величина цих запасів може штучно занижуватиметься приватними компаніями. "Є великі запаси на приватних складах, їх вивозять автомобілями - великі обсяги, як ми переконалися", - заявив він.

На думку нардепа, дефіцит вугілля на складах компаній теплової генерації може створюватися ними навмисне. "Це (дефіцит вугілля. - Gazeta.ua) може стати основою для подальших тіньових переговорів власників шахт про отримання надприбутку", - пояснив глава слідчої комісії ВР.

Відзначимо, що в нинішній опалювальний сезон Україна увійшла з рекордними запасами вугілля на складах ТЕС - 2,9 млн т. Це у 2,2 раза більше, ніж торік. Але вже в середині січня обсяги вугілля в тепловій генерації були менші від нормативу, затвердженого міністерством енергетики.

Зараз ви читаєте новину «У Раді хочуть з'ясувати, чому на складах ТЕС мінімальні запаси вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути