Ексклюзиви
субота, 30 березня 2024 09:49

У Києві дорожчає житло: експертка назвала причину

У Києві дорожчає житло: експертка назвала причину
Більшість покупців житла скористалися програмою єОселя. Фото: pixabay.com

Активізувався ринок продажу житла у Києві.

Ціни на квадратні метри зростають, хоча на показники до 2022 року ще не вийшли. Про це розповіла рієлторка агенції нерухомості Valion Валерія Малюцька, передає "РБК-Україна".

У Києві найчастіше купують вторинне житло. Інтерес до купівлі квартир у столиці зараз сягає 70-80% від "довоєнного" рівня. Але частина покупців та продавців відкладає рішення про купівлю чи продаж до стабілізації ситуації на фронті.

"Навесні, а також з початком осені та до кінця зими завжди зростає попит на нерухомість. Зростання попиту завжди впливає на ціни: чим більше цікавляться житлом, тим більше воно дорожчає. Наразі є декілька причин, чому ростуть ціни на нерухомість", - вказала Малюцька.

Однією з причин цього є програма вигідних кредитів єОселя, яка пропонує найнижчі відсотки в країні. Можна також отримати сертифікати за програмою єВідновленя.

Рієлторка каже, що 80% покупців житла у Києві скористалися програмою єОселя.

Друга причина зростання вартості житла - подорожчання будматеріалів і зростання оплата за роботу будівельників.

"Треба розуміти, що далеко не факт, що квартира продасться за ту ціну, яку ми бачимо в інтернеті. Коли приходиш та оглядаєш квартиру, власник найчастіше готовий опустити ціну і продати дешевше на 10-15 відсотків. Зазвичай таких більшість. Є такі, хто не хоче опускати ціну, але їх небагато. Тому коли власник формує ціну на свою нерухомість, то має розуміти, за якою ціною нерухомість в його районі добре розкуповують, а за якою ціною довго не продається", - вказала Малюцька.

Це необхідно, щоб правильно сформувати ринкову ціну, не демпінгувати і не завищувати ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує житло у столиці на вторинному ринку

Коли квартиру купують за програмою єОселя, то розрахунок проходить у гривні. Через різницю у курсах зазвичай покупець переплачує приблизно на 1-2%.

"На жаль, чергові ракетні обстріли дуже впливають на попит. Як тільки стається чергова атака, то близько тижня після цього інтерес до покупок житла низький. Потім все поступово стає на свої місця. В цілому ж ринок нерухомості активізується, і це добрий знак", - додала експертка.

Середні ціни за однокімнатні квартири на у столиці за даними порталу Лун за березень 2024 року такі:

Печерський - $120 тис.

Голосіївський - $70 тис.

Солом'янський - $56 тис.

Святошинський - $48 тис.

Шевченківський - $79 700

Дарницький - $65 тис.

Дніпровський - $60 тис.

Святошинський - $48 тис.

Деснянський - $42 тис.

Оболонський - $53 тис.

В Києві значно зросли ціни на житло як на продаж, так і під оренду. Якщо масштабних обстрілів інфраструктури цього сезону не буде, ціни не знизяться.

Минулого сезону під час блекаутів багато власників дуже часто йшли на зустріч орендарям. Деякі суттєво знижували оплату.

Зараз ви читаєте новину «У Києві дорожчає житло: експертка назвала причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути