вівторок, 26 липня 2011 17:57

Споживчі кредити перестануть бути легкодоступними - експерт

Споживчі кредити перестануть бути легкодоступними - експерт

Запропонований Національним банком України проект постанови щодо посилення вимог до банків, які займаються видачею споживчих кредитів, свідчить про намагання держави зменшити імпорт товарів.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив виконавчий директор компанії "Кейс-Україна" Дмитро Боярчук.

"В уряді, як і у Нацбанку переконані, що зараз населення бере в кредит багато товарів іноземного виробництва. А коли кредит видаватимуть не всім, ця процедура буде ускладненою, кредитуватимуть менше людей", - сказав він.

За словами Боярчука, це дієвий захід, якщо він короткотривалий.

"І якщо за цей час налагоджується власне виробництво. А так толку з цього проекту буде мало, людей позбавлять необхідних товарів, а замінити їх вітчизняними буде неможливо, бо їх або немає, або ж вони не конкурентноздатні. До того ж, якщо взяти структуру імпорту в Україні, то населення купує не так уже й багато товарів іноземного виробництва: 20 відсотків займає імпорт, який купує населення, а 80 відсотків ділять між собою імпортовані державою енергоносії та сировина для промисловості", - зазначив експерт.

Іншою думки Олексій Лупоносов, директор Українського банківського порталу.

"Цей проект, перш за все, перетворить банки з лихварів на банки, бо зараз наші фінустанови дають кредит всім, хто має квартиру чи машину. Дрібні кредити виписують навіть на тих, хто ніде не працює, щоб потім вибити більше завдяки колекторам. Ця постанова унеможливлюватиме видачу подібних позик. А щодо товарів, то в Україні крім імпортних більше ніяких немає", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Споживчі кредити перестануть бути легкодоступними - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути