пʼятниця, 11 листопада 2011 10:02

СОТ може застосувати до України санкції через мита на нафтопродукти

СОТ може застосувати до України санкції через мита на нафтопродукти

Якщо Україна в рамках спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів, розпочатого на початку 2011 року, ухвалить рішення про введення мит, Світова організація торгівлі (СОТ) має право застосувати до України санкції.

Про це під час "III міжнародної конференції з питань розвитку українського ринку нафтопродуктів Petroleum Ukraine 2011" сказала керівник відділу торгівлі та економіки представництва Європейської комісії в Україні Улріке Хауер, пише портал "Дело".

"Ми не вважаємо, що будь-які тарифи (мита на імпортні нафтопродукти), які можуть бути введені, можуть відповідати правилам СОТ. СОТ дійсно дозволяє застосовувати спеціальні заходи в певних ситуаціях", - сказала вона.

На її думку, в рамках розслідування відносно імпорту нафтопродуктів не дотримуються стандарти та зобов'язання, які Україна поклала на себе в рамках СОТ.

Зокрема, Хауер зазначила, що збільшення імпорту палива до України було не різким, а поступовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бензин коштуватиме 12 гривень

Крім того, за її словами, не можна порівнювати європейське пальне, яке виробляється за стандартом Євро-5, із паливом, виробленим в Україні, - якості Євро-2, Євро-3, Євро-4.

Чиновниця Єврокомісії не вважає, що паливо різної якості може між собою конкурувати.

Схожої думки дотримується і юрист Mayer Brown (Бельгія) Микола Мізуліна, який представляє інтереси компанії Orlen Lietuva.

"Незрозуміла суть обвинувачення. З Європи постачають паливо Євро-5. Чому порівнюють паливо Євро-4 з Євро-5?", - сказав юрист.

Мізуліна вважає, що проведення подібного розслідування неправомірне в рамках СОТ. При цьому юрист упевнений, що Україна вже прийняла рішення про встановлення мит на імпортне паливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бензин доливають спирт і нафталін

У свою чергу віце-президент з продажу, трейдингу і логістики ТОВ "ТНК-BP Коммерс" Олена Алексєєва відзначає, що якщо Україна не підтримає вітчизняні НПЗ загороджувальними митами, нафтопереробна галузь в Україні може зникнути.

"Держава недостатньо підтримує нафтопереробні потужності - не створені рівні умови для учасників ринку. Власна переробка сьогодні неефективна", - каже Алексєєва.

При цьому вона вважає, що стимулювати галузь можна не тільки введенням мит на імпортні нафтопродукти.

Нагадаємо, на початку 2011 року Україна розпочала спеціальне розслідування щодо зростання імпорту нафтопродуктів у країну, результатом якого може стати введення мит на імпортне паливо.

Зараз ви читаєте новину «СОТ може застосувати до України санкції через мита на нафтопродукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути