четвер, 29 вересня 2011 05:15

У бензин доливають спирт і нафталін

"Тойота Корона" харків'янина Олексія Расторгуєва зупинилася після заправки на АЗС "Лукойл" у Криму. Минулого літа чоловік їздив туди із сім'єю.

— Залив літрів 15 у майже порожній бак, — згадує Олексій Расторгуєв, 37 років. — Із півкілометра проїхав. Двигун почав труситися і скоро заглох. Намагаюся завести — валить чорний дим із труби, соляркою смердить на кілька метрів.

Расторгуєв звернувся до знайомого майстра. Той пояснив: неякісне пальне призвело до перегріву й вивело з ладу турбіну, каталізатор та свічки запалювання. За буксирування авто в майстерню та ремонт Олексій заплатив 6 тис. грн, усе, що заощадив на відпочинок. Хотів звернутися на гарячу лінію мережі автозаправок та до суду. Але не знайшов чек із АЗС.

— Відтоді заправляюся тільки на заправці "Шелл". Як кудись їду далеко, бензин беру із собою в каністру. Бо на ремонт потратиш більше. Решті заправок не довіряю, — каже Олексій Расторгуєв.

Якість бензину залежить від октанового числа. Його фальсифікують, змішуючи кілька марок бензину, щоб потім продати за ціною дорожчої. Можуть додавати спирт і присадки, розповідає інженер із Черкас Євген Пельке, 52 роки. Він має 30-річний досвід роботи на мережах АЗС області.

— Найчастіше виявляють підвищений вміст бензолу. Тоді знос двигуна прискорюється. Також у бензин можуть додавати хімікати, аби підвищити октанове число. Наприклад, тетраетилсвинець. Він виводить із ладу каталітичний нейтралізатор. Ще бензин розбавляють нафталіном. На заправках відомих мереж ризик залити сурогат менший. Найчастіше пальне підробляють нечесні власники та оператори дрібних автозаправок.

Якість пального залежить і від його щільності. Її одразу перевіряють лабораторії мереж АЗС. Тільки після того відправляють у продаж. Бензин А-95 може мати цей показник на рівні 750 кг/куб. м. В іншого виробника — на 30 пунктів вища. На такому бензині машина проїде довше. Марки А-92 та А-95 часто постачають з однаковим показником щільності. Тоді замість дорожчої марки в резервуари АЗС можуть залити дешевшу марку з подібними характеристиками. Про це працівники АЗС розповідають анонімно. Бо під час оформлення на роботу їх примушують підписувати угоди про нерозголошення.

— Ми торгуємо нафтопродуктами Лисичанського нафтопереробного заводу, — розповідає власник автозаправки біля Черкас. — Партії різняться між собою. Один раз привезли — смердить нестерпно. Потім привезли такий 80-й, що машини ніби ракети літали. Той 80-й бензин був кращий за А-95.

На продавців неякісного пального слід подати до суду, радить юрист громадської організації "Мій вибір" Денис Чижов, 30 років:

— Чек з АЗС зберігайте. Попросіть показати сертифікат якості на пальне. Зніміть його копію або сфотографуйте. Дізнайтеся прізвище касира. Обов'язково зверніться до фірмового салону або сертифікованої станції техобслуговування, щоб зафіксувати поломку машини. Там мають видати акт поломки автомобіля із зазначенням, що конкретно вийшло з ладу, скільки коштує запчастина та ремонт. На заправці наберіть бензину в каністру, опечатайте її паперовою стрічкою із підписами двох свідків та вашим власним. У присутності майстра СТО та старшого зміни треба відібрати паливо з баку. Теж скласти відповідний акт. Хай майстер та старший зміни розпишуться як свідки. Обидва зразки бензину, з баку та з АЗС потрібно здати на аналіз в будь-яку акредитовану лабораторію. Із результатом звертайтеся до суду. Власник АЗС має відшкодувати ремонт та виплатити компенсацію.

 

Як проявляється фальсифікація пального

— справний автомобіль погано заводиться

— машина погано розганяється, мотор працює з перебоями

— збільшуються витрати пального

— змінюється запах вихлопних газів

— на свічках з'являється чорний чи червоний накип

 

Зараз ви читаєте новину «У бензин доливають спирт і нафталін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути