четвер, 03 листопада 2011 10:41

В Україні нема передумов для подорожчання бензину - експерт

В Україні нема передумов для подорожчання бензину - експерт

На сьогодні не існує передумов для зростання цін на нафтопродукти в Україні до кінця 2011 року.

Про це заявив директор ТОВ "Консалтингова група" А-95" Сергій Куюн.

"До кінця року я не бачу передумов для зростання, тому що, незважаючи на те, що зовнішній ринок зростає, я не думаю, що це призведе до скорочення маржі операторів, які не зацікавлені в тому, щоб на початку "мертвого сезону" дестабілізувати ринок і піднімати ціну", - сказав Куюн.

Він підкреслив, що для ринку нафтопродуктів немає нічого гіршого, ніж цінові коливання, оскільки вони одразу призводять до певної дестабілізації.

"Якщо це вгору, одразу починається реакція з боку влади. Якщо вниз - починається перерозподіл ринку: споживачі починають бігати від однієї заправки до іншої, і це завжди призводить до того, що хтось втрачає", - підкреслив Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заправників зобов'язали до кінця тижня знизити ціни на "брендові" бензини

Він також зазначив, що група "А-95" проводить аналіз, що стосується прогнозу цін на 2012 рік. Цей прогноз буде оприлюднений на початку грудня.

"Дуже багато факторів, від яких буде залежати ситуація. Зокрема, як відомо, близько 60% в структурі вартості палива становить вартість нафти і близько 35% - податки. Ми вивчаємо сценарії можливих змін стану ринку. Інші сюрпризи - в зміні другої складової. Зокрема це стосується акцизного збору, а також питання про мито на імпорт нафтопродуктів", - сказав Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми в США та Греції відібрали в нафти $ 1,07

За його словами, у разі реалізації найбільш песимістичного сценарію, ціни на дизельне пальне в першому кварталі 2012 року зростуть до 1 євро/л, а бензину - до 1,05-1,1 євро/л. Оптимістичний сценарій передбачає ціни на рівні 10-10,5 грн/л бензину і 9-9,5 грн/л дизпалива.

Зараз ви читаєте новину «В Україні нема передумов для подорожчання бензину - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути