субота, 05 листопада 2011 18:43

Україна шантажує Росію своїм голосом у СОТ в обмін на газ

Україна шантажує Росію своїм голосом у СОТ в обмін на газ

Київ пригрозив відкликати дану ним в 2008 році згоду на вступ Росії до Світової організації торгівлі (СОТ), якщо ціни на поставки російського газу в Україну не будуть істотно знижені. Про те, що Україна використовує свій голос у СОТ на переговорах з Росією про ціну газових поставок, заявив перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, повідомляє "Економічна правда".

"Ми це питання розглядаємо. І ви знаєте, що такий важіль ми застосовуємо в переговорному процесі з Росією щодо зміни умов контракту поставок газу в Україну", - зазначає Клюєв.

Незадовго до цього Клюєв повідомив, що зараз "готується новий контракт або зміни до чинного контракту" про газові постачання і що в ньому "ціна на газ буде набагато нижчою, ніж та, яка діє на цей час".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може бути одночасно у СОТ і Митному союзі за однієї умови - експерт

Нагадаємо, що 3 листопада російська влада заявила, що на шляху вступу їхньої країни до СОТ було знято останні перешкоди, оскільки Москва і Тбілісі досягли домовленості про проект двосторонньої угоди, що стосується адміністрування торгівлі товарами.

Раніше Грузія виступала проти членства Росії в СОТ.

Як пізніше стало відомо, за тиждень до переговорів про приєднання Росії до СОТ вже США почали стопорити процес. Група конгресменів від двох правлячих партій зажадала від президента Барака Обами спершу зобов'язати Росію приєднатися до Угоди по інформаційних технологіях. Угода передбачає зниження до нуля всіх мит на високотехнологічні продукти.

Таке зобов'язання Росія давала і в рамках інших угод по СОТ, але, як наполягають конгресмени, вони недостатньо вичерпні. За даними ЗМІ, є і усна домовленість про приєднання до угоди, але конгресмени хочуть письмових зобов'язань.

Зараз ви читаєте новину «Україна шантажує Росію своїм голосом у СОТ в обмін на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути