вівторок, 24 липня 2018 17:47

СБУ виступила на захист російського антрациту

СБУ виступила на захист російського антрациту
Служба безпеки України на початку липня закликала Раду оптового ринку електроенергії відмовитися від ініціативи встановити пріоритет для українського вугілля на електростанціях. Фото: Цензор.НЕТ

Спецслужба звернулася до Ради оптового ринку електроенергії зі спеціальним листом, в якому запропонувала відмовитися від ініціативи встановити пріоритет для українського вугілля на електростанціях.

Служба безпеки України на початку липня закликала Раду оптового ринку електроенергії зупинити "загрозу енергетичній безпеці держави внаслідок можливого прийняття запропонованих змін до Правил ОРЕ". Про це повідомляє "Главком" з посиланням на лист СБУ, направлений до Ради оптового ринку електроенергії (ОРЕ).

На думку СБУ, загрозою безпеці є ініціатива Ради ОРЕ встановити пріоритет блоків ТЕС, що працюють на українському вугіллі марки Г, перед блоками, що працюють на імпортному антрациті.

Відзначається, що за інформацією спецслужби, на початку червня Рада ОРЕ звернулася до уряду з проханням затвердити зміни до Правил оптового ринку електричної енергії. "Суть пропозицій полягає в тому, щоб диспетчерський центр (НЕК "Укренерго") примусово не включав в роботу енергоблоки теплових електростанцій, які працюють на антрацитовому вугіллі, навіть якщо їх цінові пропозиції будуть меншими у порівнянні з пропозиціями енергоблоків, що спалюють газове вугілля. Тобто пропонується затвердити пріоритетне використання саме електроенергії, виробленої з вугілля марки "Г", - пояснює видання.

За інформацією Державної фіскальної служби, Україна у 2017 році збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля і антрациту у порівнянні з 2016 роком майже в два рази - з $1,5 млрд до $2,7 млрд. Найбільшим постачальником вугілля стала Російська Федерація, частка якої в імпорті склала 56% ($15,22 млрд).

16 лютого 2017 року указом президента введено в дію рішення РНБО №37 / 2017 "Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз енергетичній безпеці України і посилення захисту критичної інфраструктури", згідно з яким Кабінету міністрів і НКРЕКП невідкладно доручається "розробити і забезпечити реалізацію програми будівництва нових енергоблоків і реконструкції існуючих енергоблоків теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, на яких використовується вугілля антрацитної групи, для забезпечення застосування ними вугілля газової групи вітчизняного видобутку".

У грудні 2017 року Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик завив, що Україна з 2019 року планує повністю відмовитися від імпорту вугілля антрацитної групи. За його словами, у 2017 році електростанції споживали 5 млн тонн антрациту, а в 2018 році планується знизити цей показник до 3 млн тонн. Міністр зазначив, що зниження споживання антрациту буде досягнуто за рахунок переобладнання антрацитових блоків теплоелектростанцій на газову групу вугілля.

Зараз ви читаєте новину «СБУ виступила на захист російського антрациту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути