вівторок, 20 грудня 2011 09:40

Росія не хоче ділитися українською "трубою" з Європою

Росія не хоче ділитися українською "трубою" з Європою

Прем'єр-міністр України Микола Азаров обговорить сьогодні зі своїм російським колегою Володимиром Путіним чинні газові угоди та умови участі Євросоюзу в газотранспортному консорціумі на базі української ГТС.

Наразі Україна пристала на пропозицію створити консорціум на базі ГТС. Розбіжності залишились стосовно умов його створення, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Як в останній газ".

"Москва наполягає, щоб консорціум був виключно російсько-українським і вимагає законодавчих гарантій закріплення такого статусу", - розповіло джерело видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго.

Україна, в свою чергу, хоче, щоб в майбутньому третина консорціуму була продана європейській компанії. Наприклад, Shell або Exxon/Mobil, а не сателітам "Газпрому" в особі Rurhgas.

Втім, переговори з європейськими партнерами, схоже, поки що не велися. Зокрема, глава Shell в Україні Грехем Тайлі зазначив, що за його інформацією компанії такої пропозиції зроблено не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уряд має інтерес збагрити газову трубу в одні російські руки"

За словами того ж таки джерела, прогрес в україно-російських переговорах таки є.

"На останніх зустрічах "Газпром" почав погоджуватись на участь у консорціумі європейського партнера, але не на умовах України. Спочатку вони запропонували продати європейцям тільки 20%, потім намагалися різними способами закріпити свою чільну роль в об'єднанні. Таке враження, що "Газпром", розуміючи наскільки тяжке становище України і наскільки нам невигідна чинна ціна газу, вичавлює з переговорів все можливе", - сказало джерело.

Зараз ви читаєте новину «Росія не хоче ділитися українською "трубою" з Європою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути