субота, 17 грудня 2011 19:05

Рік-другий витримати зможемо - експерт про подорожчання російського газу

Рік-другий витримати зможемо - експерт про подорожчання російського газу

Збільшення ціни російського газу суттєво не позначиться на українській промисловості, але дуже негативно вплине на житлово-комунальну сферу.

Таку думку висловив економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков у ефірі Першого ділового каналу.

"Для них важливе співвідношення ціни, за якою вони купують газ, і ціни на їхню продукцію. Зараз і, за нашими прогнозами, у найближчій перспективі це співвідношення дозволить їм витримати і 400, і 418 доларів за кубометр газу спокійно. Але у комунальному господарстві теплокомуненерго накопичують борги, тому що не можуть платити будь-яку ціну на газ. Очевидно, що вони продовжать накопичування боргів. Так само і НАК "Нафтагаз України" фінансується з бюджету України і вже змушений залучати російські позики", - сказав він.

За його словами, погіршаться макроекономічні показники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борг Білорусі за російський газ виріс в три рази

"Звичайно, погіршиться наш платіжний баланс - більше грошей віддаватимемо зовні. Отже, буде продовжена тенденція цього і минулого року, коли енергоносії забирають все більше валюти з України. Але поки до нас ідуть зовнішні позики, це до катастрофи не призведе. У той же час, треба пам'ятати, що буде збільшуватися дефіцит бюджету, бо потрібно буде фінансувати "Нафтогаз" і компенсувати різницю у "газових" тарифах. Рік-другий витримати ми це зможемо", - зауважив Шевляков.

"Надовго відкласти реформу житлово-комунального сектору не вдасться. Треба буде привести внутрішні тарифи на газ до ринкової ціни. І, звичайно, поширювати енергозбереження. На жаль, наш уряд раніше відкладав ці кроки", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Рік-другий витримати зможемо - експерт про подорожчання російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути