понеділок, 19 грудня 2011 14:15

За російський газ Україна платитиме в середньому $380 - експерт

За російський газ Україна платитиме в середньому $380 - експерт

Середня вартість газу для України в 2012 році становитиме $380 за 1 тис. куб. м. при збереженні поточних контрактів на постачання палива з Російською Федерацією.

Таку думку сьогодні висловив експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко під час тематичної прес-конференції.

"Швидше за все, ціна нафти в 2012 році становитиме близько 90-100 доларів за барель... Як це вплине на ціну газу? Вартість газу не буде зростати, навпаки, очікується падіння. Навіть якщо переговори нічим не закінчаться - ціна на газ буде близько 380 доларів за тисячу кубометрів в середньому по року", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік-другий витримати зможемо - експерт про подорожчання російського газу

Омельченко зазначив, що в першому-другому кварталі 2012 року ціна газу буде перевищувати середньорічний показник, становлячи близько $400-420 за 1 тис. куб. м.

У той же час, на думку експерта, економічно обгрунтований рівень вартості газу для України набагато нижчий.

"Ціна на природний газ для України в 2012 році не повинна перевищувати 300 доларів за тисячу кубометрів. Це якщо враховувати європейські ціни, наприклад для Німеччини. При цьому не потрібно здавати свої стратегічні інтереси щодо Чорноморського флоту РФ, не потрібно здавати свою ГТС. Тобто , це нормальна ціна", - резюмував Омельченко.

Нагадаємо, 7 грудня, на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр Микола Азаров дав розпорядження готувати "жорсткий варіант" державного бюджету-2012 за ціною імпортованого газу не менше $ 400 за 1 тис. куб. м і вносити такий документ на розгляд Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «За російський газ Україна платитиме в середньому $380 - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути