вівторок, 13 грудня 2011 08:34

"Уряд має інтерес збагрити газову трубу в одні російські руки"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Михайло Гончар: ”Олігархи розуміють: якщо пустять ”Газпром” в Україну, то з часом втратять левову частку своїх активів”
Михайло Гончар: ”Олігархи розуміють: якщо пустять ”Газпром” в Україну, то з часом втратять левову частку своїх активів”

Європейська комісія не отримувала офіційної пропозиції створити підприємства з управління українською газотранспортною системою за участю України, Росії та Євросоюзу. А консорціум тільки за участю Росії суперечить чинному вітчизняному законодавству і нашим зобов'язанням перед Європейським енергетичним співтовариством, каже керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, 46 років.

— Можливість реалізації проекту консорціуму змарнували 2002-го. Тоді президент Кучма пристав на російську пропозицію: спочатку створимо консорціум на двох, а потім запросимо до нього Німеччину. Зареєстрували підприємство. Воно існує донині. Але німці сказали, що не сядуть за стіл, де двоє вже відобідали.

Чому цього не можна зробити зараз?

— У Євросоюзі змінилися правила в енергосекторі. З'явилися друга газова директива і третій енергетичний пакет. Вони визначають, що вертикально інтегровані компанії, типу "Газпрому", не можуть входити до складу консорціумів, які є операторами трубопровідних потужностей передачі газу. Має бути розподіл на окремі компанії з видобутку, транспортування і реалізації енергоносіїв.

Те, що Україна втратила шанс створити консорціум, невипадково. У цьому полягала суть політики Росії: не допускати будь-кого третього до ГТС України. Наша влада повелася на це і ведеться досі.

Чи здатна Україна самотужки експлуатувати ГТС?

— Стільки років могла впоратися з цим, то й зараз зможе. Ніякої катастрофи не передбачається. Звичайно, потрібна модернізація "труби". Але це питання до нашої влади. Пропозицій ЄС, зафіксованих у Брюссельській декларації 2009 року, не виконують. Механізми відомі, та уряд їх ігнорує. Бо має інтерес — збагрити газову трубу в одні російські руки. Євросоюз надасть кошти на модернізацію тому суб'єкту, який може їх повернути. "Укртрансгаз", що обслуговує ГТС, не розпоряджається власними коштами — всі вони йдуть через "Нафтогаз" на рахунки "Газпрому" як оплата за паливо.

Наскільки спрацьована наша "труба" і скільки потребує інвестицій?

— Наша ГТС спрацьована не більше, ніж труби "Газпрому". Британська компанія "Мотт Макдональд", яка нещодавно виконувала техніко-економічну оцінку, зробила висновок про стан української газотранспортної системи — нормальний. Аби подовжити технічний ресурс, треба міняти на певних ділянках труби і газоперекачувальні агрегати. Навіть "Газпром" останні два роки на тему спрацьованості нашої ГТС не висловлюється. Бо під час газової війни 2008-го вона працювала в реверсному режимі, й не сталося жодної аварії. А у газпромівській трубі були два серйозні негаразди.

У скільки обійдеться модернізація системи?

— Близько 3,2 мільярда доларів, як оцінює "Мотт Макдональд". Але тут ідеться про газотранзитну систему: лінійні газогони, підземні сховища і газокомпресорні станції. Якби не грабіжницькі фінансові схеми, ГТС уже була б давно модернізована. А так гроші пішли по офшорах.

Проблему модернізації перебільшують спеціально, щоби "Газпром" міг підібратися до нашої труби. Українські урядовці намагаються зіграти на боці російського монополіста, аби зберегти непрозорі схеми використання нафтогазового сектора. Але олігархи розуміють: якщо пустять "Газпром" в Україну, то з часом втратять левову частку своїх активів.

Зараз ви читаєте новину «"Уряд має інтерес збагрити газову трубу в одні російські руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути