пʼятниця, 16 листопада 2018 16:23

Ринок генерації електроенергії є високонцентрованим, проте ринкова влада будь-кого з учасників ринку обмежена державою – представник АМКУ

Ринок генерації електроенергії є високонцентрованим, проте ринкова влада будь-кого з учасників ринку обмежена державою – представник АМКУ
Директор департаменту Антимонопольного комітету України Тетяна Кулішова заявила, що існуюча модель ринку електроенергії позбавляє генеруючі компанії можливостей для зловживань. Фото: Status Quo

Існуюча модель ринку електроенергії позбавляє генеруючі компанії можливостей для зловживань. Таку думку висловила директор департаменту Антимонопольного комітету України Тетяна Кулішова під час III Legal Energy Forum, організованого газетою "Юридическая практика".

"Наразі ринок генерації електричної енергії є високонцентрованим. Сукупна частка п'яти компаній складає понад 90 відсотків ринку. Проте ринкова влада будь-кого з учасників ринку генерації в діючій моделі ОРЕ України не може бути реалізована внаслідок існуючих адміністративних обмежень і державного регулювання", - наводить слова Кулішової прес-служба АМКУ.

У ході виступу Тетяна Кулішова поінформувала учасників форуму про заходи з адвокатування конкуренції, вжиті Антимонопольним комітетом України на енергетичних ринках, основні досягнення та плани роботи Комітету з розвитку конкуренції на ринку електричної енергії України.

"З метою усунення підґрунтя для монополізації ринку та можливих зловживань після лібералізації ринку, в тому числі шляхом необґрунтованого завищення цін на електроенергію, Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України, НКРЕКП та Міненерговугілля з пропозиціями, спрямованими на запровадження конкурентних умов функціонування ринку електроенергії", - вважає представниця АМКУ.

Серед основних пропозицій Комітету - запровадження біржової торгівлі електроенергією на ринку двосторонніх договорів, зняття адміністративних бар'єрів для імпорту електроенергії, створення стимулів для постачальників універсальних послуг закуповувати електроенергію за найнижчими цінами, що складуться на ринку тощо. Також Тетяна Кулішова відзначила важливість активної співпраці АМКУ та НКРЕКП з урахуванням кращих європейських практик, в тому числі вимог Регламенту Європейського парламенту та Ради про цілісність і прозорість енергетичного ринку з метою забезпечення формування конкурентних умов функціонування ринку електричної енергії України.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет переніс на 20 листопада розгляд справи щодо ознак монопольного становища компанії ДТЕК на енергетичному ринку, яка було порушена у вересні 2015 року. Розслідування було розпочато після отримання відповідної скарги від Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Зараз ви читаєте новину «Ринок генерації електроенергії є високонцентрованим, проте ринкова влада будь-кого з учасників ринку обмежена державою – представник АМКУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути