пʼятниця, 03 серпня 2018 09:53

Пояснили, чого чекати від курсу валюти

Пояснили, чого чекати від курсу валюти
Курс долара буде зростати, а гривня - знеціниться. Фото 112.ua

Зниження курсу долара очікувати вже не варто, можливі хіба що невеликі коливання. Долар подолав психологічну позначку у 27 грн.

"Зазвичай у липні встановлювався найвигідніший курс долара для покупки, а з середини або кінця серпня починалася сезонна девальвація гривні, але в цьому році це сталося раніше", – пояснив Борис Кушнірук, економічний експерт.

"Нацбанк взимку підвищив облікову ставку з 14,6 до 16%. На мою думку, цей крок був абсолютно не виправданий. Наприкінці січня-початку лютого гривня починає зазвичай зміцнюватися, а інфляція – скорочуватися. Тому підвищувати у той час облікову ставку було безглуздо. Але, підвищивши облікову ставку, вони збільшили прибутковість. І спровокували ще більше зміцнення гривні у той момент, коли в Україну заходять гроші інвесторів-нерезидентів. У сумі прибутковість облігацій піднялася до 20% річних в умовній валюті. А влітку, напередодні традиційного підвищення курсу, нерезиденти почали продавати облігації та виводити валюту", – пояснив Борис Кушнірук, економічний експерт.

Експерти прогнозували сезонне підвищення курсу долара з кінця серпня–початку вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому гривня знецінюється

Якщо до кінця року курс долара складе 30,5 грн, як закладено у держбюджеті, то інфляція зросте до понад 10%. Станом на зараз, за офіційною статистикою, ціни з початку року зросли на 4,4%.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чого чекати від курсу валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути