середа, 01 серпня 2018 21:10

Пояснили, чому гривня знецінюється

Пояснили, чому гривня знецінюється
У серпні є всі підстави, що курс загальмує на позначці 27 грн за дол. Восени та зимою зросте до 30 грн. Фото: Политика

В Україні на початку літа національна валюта балансувала у межах 26,10-26,20 грн за дол. За останній тиждень курс зріс до 27,86 грн.

"Гривня ослабла через погіршення ситуації та перспектив України на зовнішніх ринках. Адже зараз сировинний імпорт країни знаходиться на досить високих показниках. Водночас експорт зменшується у ціновому діапазоні", - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

За його словами, на ослаблення гривні також впливає неефективна економічна політика.

"Уряд зацікавлений ослабити національну валюту ще на 1-2 гривні. Йдеться про збільшення нарахувань ПДВ на імпортні товари чи мита на кордоні. Це потрібно, щоб наповнити державний бюджет, виплатити пенсії та зарплати. Крім того, через плаваючий курс Нацбанк фактично не контролює ситуацію з курсом валют", - каже експерт.

Він наголосив, що у серпні є всі підстави, що курс загальмує на позначці 27 грн за дол. Однак з кінця серпня — початку вересня слід чекати нового девальваційного стрибка.

"Восени погіршиться стан платіжного балансу. Виправити ситуацію зможе залучення зовнішнього фінансування. А це не можливо без співпраці з Міжнародним валютним фондом. Крім того, тоді на курс валют впливатиме підготовка до передвиборчої компанії. Якщо діюча влада відчує, що вона програє вибори, варто чекати потужного відтоку капіталу. Як це було у попередні рази", - говорить Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар може коштувати дорожче 30 грн - нардеп

Інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначає, що сезонне ослаблення гривні цього року почалось раніше на декілька тижнів. Через погашення державних облігацій. Адже іноземці ще у січні привезли в Україну багато доларів. Тепер поступово виводять їх. Крім того, раніше, ніж звичайно аграрії зібрали врожай. Тому вже почали скуповувати долари.

"Якщо є можливість, потрібно купувати долари. Зараз найкращий час для цього. Через декілька тижнів буде запізно", - підсумував Олексій Кущ.

У другому кварталі 2018 року обмінний курс гривні до долара очікується на рівні 28,63 грн - такі результати дало опитування фахівцями Національного банку 665 керівників підприємств у 22 регіонах України.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому гривня знецінюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути