Наталія Шпинівська з села Бистріївка Ружинського району під час карантину запустила сироварню. Жінка готує кілька видів сирів і продає їх через соціальні мережі.
"Якось порахувала, що за 100 літрів молока, що здаємо на молоковоз, отримую 450 гривень. У соціальних мережах випадково побачила відео сироварів, які спеціально купують молоко, аби зварити натуральні йогурти і сири. Вирішила, що буду також пробувати", - каже Наталія.
Родина тримає три корови, тому молоко використовують своє. Жінка почала варити фету, бринзу, плавлений.
"З 10 літрів молока можна отримати 1−1,5 кг бринзи, а твердих сирів — 0,8-1 кг. Закваски купую. Для сиру качота є готова відважена закваска і фермент, коштує від 12 до 25 гривень на 10 літрів", — ділиться досвідом жінка.
Для дозрівання сирів потрібен спеціальний погріб. Ті, хто погреба не має, ставлять вентилятори в холодильник.
"Буває, що сир їдять собаки і кури. Десь порушила технологічний процес — і не вийшло. Тому важливо дотримуватись всього, що написано в рецептах", - додає Наталія.
Наталія вже пробувала варити близько десяти видів сирів. Любить експериментувати. До класичної качоти додає волоські горіхи, італійські трави, суміш перців горошком.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли повертався із заробітків зрозумів, що мушу відкрити щось своє"
Жінка розповідає, що знайомі та родичі попробували її сири, оцінили і тепер знову замовляють, один другому передають, тому клієнтів у неї багато.
"Єдиною проблемою є те, що надто складно відправити сир. "Нової пошти" у Бистріївці немає, в Ружин чи Попільню поїхати не можу, бо дітей нема на кого залишити. Коли знайомим чи родичам по дорозі — ними передаю, а так клієнти змушені чекати", — каже жінка.
Фото сирів виставляє в телеграм — канал. По фото клієнтам простіше обрати продукт.
Ірина Микитеєк з Чернівців несподівано почала займатись бізнесом. Чотири роки тoму жінка попросила своїх друзів, щоб принесли їй цукор і банки. Так вона стала варити варення різних видів і смаків. А цього року додала ще пастилу.
Коментарі