неділя, 18 жовтня 2020 19:40

"Під час карантину вдалося запустити онлайн сироварню"
6

Наталія Шпинівська з села Бистріївка Ружинського району під час карантину запустила сироварню. Жінка готує кілька видів сирів і продає їх через соціальні мережі.

"Якось порахувала, що за 100 літрів молока, що здаємо на молоковоз, отримую 450 гривень. У соціальних мережах випадково побачила відео сироварів, які спеціально купують молоко, аби зварити натуральні йогурти і сири. Вирішила, що буду також пробувати", - каже Наталія.

Родина тримає три корови, тому молоко використовують своє. Жінка почала варити фету, бринзу, плавлений.

"З 10 літрів молока можна отримати 1−1,5 кг бринзи, а твердих сирів — 0,8-1 кг. Закваски купую. Для сиру качота є готова відважена закваска і фермент, коштує від 12 до 25 гривень на 10 літрів", — ділиться досвідом жінка.

З 10 літрів молока можна отримати 1−1,5 кг бринзи
Фото: Наталія Шпинівська
З 10 літрів молока можна отримати 1−1,5 кг бринзи
З 10 літрів молока можна отримати 1−1,5 кг бринзи
З 10 літрів молока можна отримати 1−1,5 кг бринзи
З 10 літрів молока можна отримати 1−1,5 кг бринзи

Для дозрівання сирів потрібен спеціальний погріб. Ті, хто погреба не має, ставлять вентилятори в холодильник.

"Буває, що сир їдять собаки і кури. Десь порушила технологічний процес — і не вийшло. Тому важливо дотримуватись всього, що написано в рецептах", - додає Наталія.

Наталія вже пробувала варити близько десяти видів сирів. Любить експериментувати. До класичної качоти додає волоські горіхи, італійські трави, суміш перців горошком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли повертався із заробітків зрозумів, що мушу відкрити щось своє"

Жінка розповідає, що знайомі та родичі попробували її сири, оцінили і тепер знову замовляють, один другому передають, тому клієнтів у неї багато.

"Єдиною проблемою є те, що надто складно відправити сир. "Нової пошти" у Бистріївці немає, в Ружин чи Попільню поїхати не можу, бо дітей нема на кого залишити. Коли знайомим чи родичам по дорозі — ними передаю, а так клієнти змушені чекати", — каже жінка.

Фото сирів виставляє в телеграм — канал. По фото клієнтам простіше обрати продукт.

Ірина Микитеєк з Чернівців несподівано почала займатись бізнесом. Чотири роки тoму жінка попросила своїх друзів, щоб принесли їй цукор і банки. Так вона стала варити варення різних видів і смаків. А цього року додала ще пастилу.

Зараз ви читаєте новину «"Під час карантину вдалося запустити онлайн сироварню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути