пʼятниця, 23 вересня 2011 11:37

Ніякого імунітету перед світовою кризою в України нема - банкір

Ніякого імунітету перед світовою кризою в України нема - банкір

Високий рівень девальваційних очікувань може призвести до більшої волатильності курсу.

Таку думку висловив начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

"Ситуація на валютному ринку дуже тісно пов'язана із ситуацією з ліквідністю. Чому почав курс (долара до гривні. - ред.) рости? Тому що ліквідність в системі виросла, і як тільки ліквідність у системі зросла, збільшився попит на валюту. Це відбувається тому, що девальваційні очікування досить високі. Хоча поки платіжний баланс не підтверджує, що ситуація негативна", - сказав експерт.

Коментуючи середньорічний курс гривні на майбутній рік у розмірі 8,1 грн / $ 1, передбачений проектом держбюджету, Сологуб зазначив, що, на його думку, такий орієнтир є песимістичним варіантом розвитку ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, якою буде криза після дефолту Греції

"Можливо, уряд просто перестрахувався (заклавши в проект держбюджету-2012 курс гривні в розмірі 8,1 грн / $ 1) ... Я б не сказав, що є курс на плавну девальвацію. Коли в Україні така висока інфляція, плавна девальвація не врятує ситуацію. Потрібно вміло проводити заходи економічної політики, щоб не потрібно було проводити девальвацію, щоб можна було б навіть зміцнити гривню. Але для цього потрібно знизити інфляцію з рівня 10-11% хоча б до 5-6%, а цього не можна досягти за короткий відрізок часу", - пояснив експерт.

На його думку, середньострокові перспективи курсу гривні залежатимуть від ситуації на світовому ринку.

"У Національного банку є всі можливості утримати курс гривні на поточному рівні в найближчій перспективі: у нього є резерви,є в запасі програма співпраці з Міжнародним валютним фондом. Але це за умови, що не буде сильно негативного розвитку в світовій економіці, а саме не буде повторена ситуація 2008 року. Ніякого імунітету перед таким різким падінням світової економіки, як в 2008 році, Україні як і раніше не має", - сказав Сологуб

Зараз ви читаєте новину «Ніякого імунітету перед світовою кризою в України нема - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути