вівторок, 20 вересня 2011 10:41

Експерти розповіли, якою буде криза після дефолту Греції

Експерти розповіли, якою буде криза після дефолту Греції

Дефолт Греції, що вже вважають практично неминучим, загрожує уповільненням економічного зростання по всій Європі і, ймовірно, в США, величезними збитками європейським банкам, обвалом фондових ринків по всьому світу, прогнозують експерти.

Крім того, боргова криза спричинить за собою погіршення ситуації на грошово-кредитних ринках аж до неможливості залучення коштів у приватному секторі для фінкомпаній і низки держав.

Як пише New York Times, економісти починають розглядати всі можливі сценарії на випадок відмови Греції виконувати боргові зобов'язання. Ніхто не може сказати точно, що саме відбудеться, проте більшість аналітиків впевнені, що жертв уникнути не вдасться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боргова криза в Європі близька до рівня 2008 року - представник ЄЦБ

Позитивним моментом, однак, буде той факт, що в разі дефолту Греції не доведеться виплачувати величезний обсяг боргу, який вона не може собі дозволити, незважаючи на всі спроби привести в порядок бюджет. Подальше скорочення держвидатків загрожує країні поглибленням рецесії, зазначають економісти.

"На мій погляд, в інтересах Греції оголосити дефолт зараз, оскільки у неї немає жодних шансів погасити свій борг, - сказав колишній економіст Міжнародного валютного фонду Десмонд Лахман. - Якщо Греція неспроможна і реструктуризація її держборгу неминуча, краще зробити це зараз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти: Україна і Туреччина - найбільш незахищені від економічної кризи

Сукупний держборг Греції становить близько 370 млрд євро ($ 500 млрд). Для порівняння: держборг Росії на момент дефолту в 1998 році дорівнював $ 79 млрд, Аргентини в 2001 році - $ 82 млрд. У зв'язку з цим експерти побоюються, що резонанс подій у Греції буде набагато сильнішим.

За межами Греції ситуація буде набагато серйознішою, хоча, за оцінками BofA Merrill Lynch, наслідки грецького дефолту виявляться м'якшіми, ніж фінансова криза 2008 року. Найсильніше, ймовірно, постраждає Європа: аналітики Merrill Lynch очікують скорочення ВВП єврозони на 1,3% в 2012 році.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, якою буде криза після дефолту Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути