пʼятниця, 02 вересня 2011 09:48

Боргова криза в Європі близька до рівня 2008 року - представник ЄЦБ

Боргова криза в Європі близька до рівня 2008 року - представник ЄЦБ

Проблеми ліквідності та впевненості інвесторів у кредитоспроможності Європи досить серйозні. Боргова криза єврозони, хоча і не є настільки масштабною і глибокою, як та, що вибухнула після краху Lehman Brothers у 2008 році, все ж близька до того рівня.

Таку думку висловив член правління Європейського центробанку Люк Коен у інтерв'ю французьким ЗМІ .

"Ключова проблема Європи нині - це проблема ліквідності. Банки втратили впевненість і знизили обсяги міжбанківського кредитування. Поки ситуація не настільки серйозна, як в 2008-2009 роках, але вона розвивається в цьому напрямку і мало-помалу наближається до цього рівня", - сказав представник ЄЦБ.

За словами Коена, напруженість в Європі зростає у зв'язку з відсутністю скоординованої політики місцевої влади, а також у зв'язку з невідомістю подальшої долі Греції. Другий план порятунку економіки Греції, що передбачає масштабну участь приватного сектора, досі не розроблений.

"Відсутність спільної політики європейської влади не сприяє заспокоєнню фінансових ринків", - зазначив Коен, підкресливши, що європейські лідери все ж "твердо налаштовані" вирішити проблему.

Коен очікує деякої розрядки ситуації в Європі у вересні, коли будуть розроблені та впроваджені конкретні механізми допомоги Греції, яка тим часом буде виконувати програму скорочення бюджетного дефіциту.

На порозі боргової ями європейські країни проводять політику скорочення держвидатків, а пересічні громадяни все тугіше затягують паски. Незважаючи на зусилля європейських властей, немає гарантії того, що боргова криза, що вразила Грецію, не перекинеться на інші країни зони євро. У групі ризику в першу чергу такі країни, як Іспанія, Італія та Португалія, що мають істотний зовнішній борг і мало можливостей його погасити, враховуючи слабке зростання економіки.

Зараз ви читаєте новину «Боргова криза в Європі близька до рівня 2008 року - представник ЄЦБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути