четвер, 20 травня 2021 17:54

"Північний потік 2" не сильно вдарить по нас - експерт

"Північний потік 2" не сильно вдарить по нас - експерт
Андріан Прокіп: "Україні треба нарощувати власний видобуток газу". Фото: Reuters

Накладення Америкою санкцій на фірми, задіяні у будівництві газопроводу "Північний потік 2" призводять до підриву відносин між США і Німеччиною. Як скоро добудують "Північний потік 2" — залежить від тривалості американських санкцій. Україна забезпечена газом на найближчі кілька років. Про це Gazeta.ua розповів експерт з питань енергетики Андріан Прокіп.

"Санкції підриватимуть трансатлантичні відносини між Вашингтоном і Берліном, — каже він. — Берлін розцінював проект "Північний потік 2" як вкрай важливий для себе. Він готовий був іти на поступки в інших сферах, але не відмовлятися від "Північного потоку 2". Також розглядався варіант, що США відмовляться від санкцій заради збереження взаємин із Німеччиною.

Якщо обмеження триватимуть надто довго — то газопровід однозначно буде добудований. Також велике питання — чи будуть застосовуватися санкції до компаній, що здійснюватимуть сертифікацію чи страхування газопроводу. Якщо не будуть — то це суттєво спрощує можливості для будівництва".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Подарунок Путіну". У Сенаті розкритикували рішення Байдена щодо Nord Stream 2 AG

Україні слід нарощувати власний видобуток газу, щоб максимально покривати свої потреби.

"Коли у 2015 році обговорювали перспективи 2020 року, тоді йшлося про те, що до того часу ми повинні наростити власний видобуток газу та покращити енергоефективність. Однак державні газовидобувні компанії такі і не покращили показники видобутку. Також треба займатися модернізацією газотранспортної системи, оскільки рівень її завантаженості суттєво нижчий, ніж було раніше. Інвестиції в цю систему зроблять витрати на транспортування суттєво нижчими. Також слід сформувати альянси із сусідніми країнами задля створення газового хабу в Україні. І, звісно, треба провести арбітражі з Росією з приводу продажу газу в обхід України (за оцінками експертів, Україна щороку втрачатиме $3 млрд у разі добудови Північного потоку 2. — Gazeta.ua). В нас є чинний контракт на транзит газу до 2024 року, тож до цього часу ми маємо гарантоване постачання", — підсумовує Андріан Прокіп.

США запровадять санкції проти чотирьох суден і чотирьох компаній, задіяних в будівництві російського газпрому "Північний потік-2", серед останніх — Морська рятувальна служба РФ.

Водночас у Держдепі відмовилися від санкцій щодо оператора газопроводу "Північний потік-2" та його генерального директора Маттіаса Варніга, пояснивши, що це рішення відповідає національним інтересам США.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік 2" не сильно вдарить по нас - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути