понеділок, 03 червня 2013 16:23

На парниковій полуниці заробляють удвічі більше, ніж на ґрунтовій

Людмила Головіна з Київщини чотири роки займається розсадою і продажем полуниці.

"Цього року послухалась сестру і втратила кілька тисяч гривень, - зізнається продавець. – Висадила більшість розсади у відкритий ґрунт. А ту, що зосталась, у парник. В парнику полуниця почала достигати з 17 квітня. Тоді за кілограм можна було 70-80 гривень вторгувати. З 1 травня ціна впала до 50 гривень за кілограм".

Зізнається, що на парниковій полуниці заробила удвічі більше, ніж на ґрунтовій.

"Сезон полуниці з відкритого ґрунту тільки розпочався, а ціни вже такі, що плакати хочеться, - говорить Людмила Миколаївна. - Торік в цей самий час могла за кілограм 30 гривень просити. А зараз уже по 20 її важко збути".

Полуницю привозить на столичний ринок з одного з сіл під Києвом.

"Сусіди теж вирощують плантації ягід, але возити на Київ чи часу не мають, чи бажання. Здають заготівельникам по 12 гривень за кілограм. Мені за такі копійки шкода продавати ягоди. Я на розсаду більше потратилася", - розповіла Головіна.

Каже, щоб заробити на полуниці, її треба пересаджувати кожні 2-3 роки:

"Це вам не вишня і не черешня, що буде родити і через 10 років, - ділиться досвідом Людмила Миколаївна. - Через 4-5 років ягода вироджується, стає дрібною. А дрібні, як і пом'яті, ніхто не хоче купувати. Всі шукають велику, стиглу, солодку".

Щоб ягоди не м'ялися, їх одразу збирають у кошик чи ящик, в якому й повезуть на базар.

"Полуницю не можна пересипати з посудини в посудину, бо вона від того пускає сік, мнеться, починає гнити, - пояснює продавець. - Перед тим, як йду збирати, зістригаю нігті. Торік донька помагала рвати, то своїми нігтями всі ягоди попроколювала. Поки довезла їх на ринок, вони вже не мали товарного виду".

Виставляє на прилавок два ящики з ягодами. Дрібну полуницю продає по 18 грн, велику – по 20 грн. Півкілограма помитих ягід пропонує покупцям на пробу. Вони пахучі і солодкі. Над полуницею починають кружляти оси.

"Часто доводиться везти на ринок трохи білі ягоди. Вони менш стиглі, але вже наступного дня можуть переспіти або згнити у дощ. На городі завелося багато слимаків. Вчасно полуницю не збереш, вони півплантації можуть з'їсти", - наголосила жінка.

За 10 хв. Головіна продає 7 кілограм полуниці. Скільки вторговує за сезон, не зізнається.

"Якщо щодня виходити на базар, то 30 тисяч гривень за травень-червень легко можна мати. У розпал сезону заробітки трохи менші. А на початку сезону можна заробити добре. Люди хоч і бояться ранні фрукти купляти, але спокушаються і по півкілограма беруть. Хоч і ціна тоді до 80 гривень за кілограм доходить, - розказує Валерій Павлович, який торгує полуницею і черешнею з Херсону на Лук'янівському ринку останні п'ять років. - Цього року полуниця добре вродила. Ціна падає щодня. До 10 червня за кілограм аби 15 гривень заробити".

Зараз ви читаєте новину «На парниковій полуниці заробляють удвічі більше, ніж на ґрунтовій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути