середа, 22 травня 2013 11:27

Київські дігери заробляють від 500 гривень за один спуск під землю

Київські дігери заробляють від 500 гривень за один спуск під землю
Спускатися під землю небезпечно під час повеней навесні і восени. Фото: interesniy.kiev.ua

Екскурсія по підземній річці Глибочиці у Києві коштує 100 грн. За стільки ж можна спуститися і в інші столичні підземелля. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів столичний дігер Сергій.

"Річка бере витоки під заводом Артема на Лук'янівці. Прогулянка по руслу триває 2-3 години. Туристи повинні взути гумаки, бо весь маршрут треба йти по гомілку у воді. У кінці екскурсії влаштовують обід у старовинній частині колектора. Компанії з шести чоловік такий екстремальних похід-екскурсія обійдеться у 500 гривень. Заробіток між собою ділять дігери-провідники", - сказав Сергій.

Сергій щотижня спускається під землю, аби дослідити ходи у київських підземеллях, дренажних системах, каналізаційних колекторах і на покинутих військових об'єктах. Часто проводить там екскурсії.

"Спускатися під землю небезпечно під час повеней навесні і восени, коли часто йдуть дощі, - говорить хлопець. - Не раджу йти влітку, якщо бачите, що на небі хмари. Потоп під землею може викликати навіть маленький дощ. Був один Саша з Лівого берега. У весняну повінь 2008-го пішов по підземеллях, які Либідь залила. Міг по горло у воді кілометр йти. Того разу під землю спустився і не повернувся".

За словами дігера, у Києві багато підземних річок.

"Найстаріші - Клов і Глубочиця. Цікаво мандрувати закритою ділянкою річки Либідь під Лисою горою, - говорить Сергій. - На деяких затоплених ділянках глибина сягає 3-5 метрів. Незнайому річку досліджують проти течії. Так легше буде повертатися назад, коли втомитесь чи відчуєте небезпеку".

Радить остерігатися ділянок під заводами і дамбами.

"Там можуть раптово відкрити шлюзи і спустити воду. Це може викликати підземну хвилю. Небувалим раніше у таких місцях легко захлинутися і потонути. У міській каналізації сиро і смердить сірководнем", - наголосив Сергій.

Радить охочим спускатися у підземелля в супроводі досвідченого одного чи двох дігерів.

"Спускатися треба компаніями - не менше двох і не більше 10 людей. Друг Толік лазив у кедах, поки під метро Арсенальна не проштрикнув наскрізь арматурою ногу. Завжди треба мати з собою запасний сухий одяг і високі гумові чоботи, - радить дігер. - Покарати за проникнення у підземелля можуть, якщо пошкодити комунікацію чи вилізти у непотрібному місці. Головне не потрапляти у підземелля режимних об'єктів і не попадатися на очі міліції".

Зараз ви читаєте новину «Київські дігери заробляють від 500 гривень за один спуск під землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути