Лучанка Людмила Горобчук випікає короваї з 16 років.
"Ще в школу ходила, як навчилась короваї пекти, - каже Людмила Миколаївна. - У мене і баба і мама постійно короваї випікали. Найбільше замовлень завжди було влітку. Мама на роботу піде, баба на городах порається, а я тісто замішу і печу коровай на замовлення".
Каже, пекти коровай треба у печі, дотримуватись усіх традицій.
"Маю власний будинок. Чоловік недавно нову духовку подарував. Але в ній я печу тільки торти і печиво. Найсмачніший той коровай, який у печі спекли. Коли тісто підійде, викладаю у форму і промовляю "Світи, Боже, з Раю нашому короваю".
Коровай можуть пекти лише ті господині, у яких в сім'ї лад і спокій.
"Тоді й молода сім'я житиме щасливо. У вдів, розлучених і сварливих господинь каравай не замовляйте", - радить Людмила Горбачук.
Господиня у тісто кладе 30 яєць.
"Кладу до коровая 15 цілих яєць і 15 жовтків, півкілограма вершкового масла, 1,5 кілограма цукру, вливаю дві літри молока. Борошна даю стільки, щоб тісто відставало від рук. Усі продукти мають бути теплими. Коли печете, у хаті не можна стукати дверима, щоб коровай не сів. Готовий коровай викладають на дошку, змащену вершковим маслом. На 20 хв накривають чистим легким рушничком".
За коровай отримує 200-250 грн. Влітку на тиждень має по 4-5 замовлень.
"Кілограм готового короваю оцінюю у 40 грн. Продукти — яйця, масло і цукор - замовники привозять самі. Борошно і молоко додаю свої. У коровай даю тільки домашні яйця. Тоді він жовтіший і смачніший. Зверху прикрашаю шишечками, квітами і колосками, птахами і ангелами з тіста. Можна прикрасити квітами з карамелі і прикрасами, які продають у весільних салонах".
У кондитерських магазинах Луцька 5-кілограмові короваї продають по 250-300 грн. - 50-60 грн/кг. У Києві — від 300 грн/кг.
Коментарі