четвер, 22 липня 2010 17:59

У Полтаві показали весілля по-українськи

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Учасниці параду наречених у суботу катаються на велорикшах біля парку ”Перемога” в Полтаві
Учасниці параду наречених у суботу катаються на велорикшах біля парку ”Перемога” в Полтаві

Весілля за традиціями позаминулого століття полтавці побачили в суботу в парку Перемога під час народного гуляння "Весілля по-українськи".

Біля пам"ятника Келіну збираються дівчата у весільних сукнях. Вони від ранку готувалися до параду наречених. У весільній дизайн-студії "Лав сторі" їм підібрали сукні, підігнали по фігурі. Кілька годин витратили на зачіску та професійний макіяж, які робили у студії краси "Едем". Кожній дівчині створили неповторний образ відповідно до плаття — "Незабутня наречена", "Наречена-вамп", "Ніжна", "Загадкова".

Наречені рушають до сцени, облаштованої біля рок-н-рол-кафе "Вілла Крокодила" в парку Перемога. Спочатку артисти народного колективу "Берегиня" із села Великі Будища Диканського району розігрують на сцені народний обряд весілля.

Наречена в українському вбранні сидить на стільці, голова покрита хусткою. Наречений із боярами викупляє її у світилки.

— За законом, викуп мав скріплюватися чаркою горілки. Якщо брат нареченої був малолітній, мав пригубити. А здуру брав та й випивав, — коментує дійство ведуча обряду.

Дівчина пов"язує руку нареченому хусткою.

— Нею вони й одружувалися, — пояснює.

Далі показують, як відбувалося весілля.

— За молодих усе робили дружки й бояри — цілувалися, танцювали. Таким чином від молодят відводили злі сили. Їм навіть їсти на весіллі не можна було, — говорить ведуча.

Наприкінці дійства розрізають весільний коровай, роздають його присутнім.

За молодих усе робили дружки й бояри — цілувалися, танцювали

Починаються випробування для учасниць параду наречених. Спершу вони змагаються на сцені, хто краще танцює. Потім кожній ведучий свята Юрій Ніколаєв видає повітряну кульку, і дівчата їх надувають. На сцену запрошують двох чоловіків, ті сідають на стільці. Учасниці шикуються у два ряди.

— А зараз найцікавіше, — оголошує. — Наречені біжать по черзі зі своїми кульками. Коли добігають до чоловіків, їхнє завдання — покласти кульку на коліна і сісти на неї так, щоб вона луснула.

— Ого, а як щось мені роздавлять, — один із чоловіків прикривається руками.

— Не бійтеся, наші наречені легкі й ніжні, нічого вам не роздавлять, — сміється ведучий.

Одна поперед одною дівчата біжать із кульками, кидають їх чоловікам на коліна і падають на них із розбігу. Після цього годують  мужчин морозивом, тримаючи виделку в зубах.

Найкрасивішою нареченою глядачі визначають 24-річну Наталію Романенко. Її нагороджують сертифікатом на отримання подарунка на 300 грн від магазину білизни "Гламур". Олександру Латишу, що теж брав участь у конкурсах і якому наречені підборами пробили ногу, коли стрибали на кульки, вручили комплект постільної білизни від магазину "Таємниці комфорту. Текстиль для дому".

Організувала свято "Весілля по-українськи" полтавська редакція "Газети по-українськи", журналу "Країна" і сайта Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві показали весілля по-українськи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути