четвер, 24 листопада 2011 20:07

Колектори упевнені, що без них українцям стане ще гірше

Колектори упевнені, що без них українцям стане ще гірше

Можлива заборона на колекторську діяльність щодо фізичних осіб суперечить інтересам української економіки.

Таку думку висловив директор боргового агентства Максим Зирянов в ефірі Першого ділового каналу.

"Така заборона не в інтересах економіки Україні, не в інтересах боржників, не в інтересах банків. Існує хибна думка про те, що якщо раптом колекторську діяльність заборонять, то боржникам від цього стане легше. Насправді, через місяць-другий, банки або самі будуть стягувати, або назвуть послугу якось інакше. Потреба в колекторських компаніях реально існує ... так чи інакше ця послуга буде надаватися", - сказав він.

"Видаючи кредит, банк припускає, що він повернеться. Якщо ж кредит не повертається, банк не може повернути вклади і видавати нові кредити. Це замкнене коло: чим більше повернення за боргами, тим більше вільних грошей у банків для подальшого кредитування. Якщо ж повернення невеликі, це призводить до зниження видачі кредитів і збільшення ставок за ними. Кредит - рушійна сила товарообігу та обороту послуг. Якщо обсяг кредитування зменшується, то сповільнюється товарообіг", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туркмени зловили "Газпром" на брехні

Зирянов також розповів, що за приблизними оцінками, в роботі в колекторських компаній перебуває близько 10 млрд грн боргів.

"У місяць колекторська компанія, залежно від прострочення, повертає близько 30% боргів. Це серйозні суми, враховуючи проблему з ліквідністю в банків", - підкреслив він.

Нагадаємо, у Верховній Раді раніше був зареєстрований законопроект № 9379 "Про заборону надання колекторських послуг щодо фізичних осіб - боржників".

Зараз ви читаєте новину «Колектори упевнені, що без них українцям стане ще гірше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути